Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Обиљежено 30 година од првог извођења представе „Потоња ура Његошева”

Објављено: 25.12.2018. 03:53 Аутор: МКУ
Вечерас је у Биљарди обиљежено 30 година од првог извођења култне представе „Потоња ура Његошева”.

На свечаном обиљежавању јубилеја говорили су: министар културе Александар Богдановић, проф. др Соња Томовић, Благота Ераковић и директорица Народног музеја Црне Горе, Анастазија Мирановић.

Министар Богдановић је истакао да су ријетка дијела позоришне умјетности која су успијевала да се тридесет година одрже на сцени, као што је то случај са представом „Потоња ура Његошева” - “занимање публике за ову монодрама једнако је одољевало друштвено-политичким турбуленцијама, као што је истрајавало и у смјенама позоришних трендова и естетика”.

“Између осталог, током посљедње три деценије сусретали смо се, како у умјетности тако и у науци о књижевности, са бројним покушајима измијештања Његоша из корпуса црногорске литературе и културе уопште. Представа „Потоња ура Његошева” на убједљив је начин годинама потврђивала оно што је историјска и култоролошка чињеница, да Његошево дјело у свом значењском и језичком слоју представља најаутентичнији израз црногорског бића. Посебно је важно што је у овој представи та ситуираност Његоша у његово природно културно и национално окружење лишена сваке произвољности, историјске и књижевне неутемељености, као што је релаксирана и од сваког идеолошког и дневно-политичког утицаја. Једноставно, представа „Потоња ура Његошева” суочава нас са владаром и пјесником који се налази на крају свог животног пута и који са те тачке види много даље “но они под брдом”. Томовић, Ераковић и Маруновић, свако у свом умјетничком изразу, оставили су једно могуће тумачење тог искуством и драмом бременитог тренутка, постављајући високе стандарде свим данашњим и будућим умјетничким интерпретацијама Његошевог дјела и живота. Поготово оним изазовима који се јављају онда када Његошев лик имамо на сцени, што свуда, а посебно у Црној Гори, тражи не само знање и вјештину, већ и изразиту глумачку харизму”, додао је министар Богдановић.

Позоришна представа, монодрама „Потоња ура Његошева“ премијерно је изведена 19. маја 1988. године у Црногорском народном позоришту по тексту Слободана Томовића, у режији Благоте Ераковића. У улози Петра ИИ Петровића Његоша наступио је глумац Слободан Маруновић и од тада до данас, одиграна је више од 1500 пута широм свијета.

Организатори сценског перформанса поводом прославе јубилеја, 30 година од првог извођена култне представе „Потоња ура Његошева” су Народни музеј Црне Горе и Пријестоница Цетиње.

Pokrenite
Фото галерија

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?