Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada utvrdila Predlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola

Objavljeno: 27.12.2018. 21:27 Autor: PR služba

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GOREVlada je na 104. sjednici razmotrila i utvrdila Predlog Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola istakla je generalna direktorica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević Marović na konferenciji za medije.

Radošević Marović je pojasnila da ovaj Predlog zakona za osnov ima najrasprostranjeniji model uređenja istopolnih zajednica tj. životno partnerstvo osoba istog pola. Prije rada na Nacrtu zakona, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, kao predlagač, uradilo je detaljne analize u cilju utvrđivanja modela uređenja odnosa dva lica istog pola na način koji najbolje odgovara crnogorskim uslovima. Detaljno je sagledan i analiziran važeći pravni okvir koji reguliše one oblasti koje su značajne za donošenje ovog zakona, prije svega Ustav Crne Gore, Porodični zakon, Zakon o nasljeđivanju, Zakon o zdravstvenom osiguranju, Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju i dr. Odredbe Predloga zakona sadrže adekvatna i prihvatljiva rješenja kojima se uređuje životna zajednica dva lica istog pola.

Najveći dio prava i obaveza iz ovog zakonskog propisa odnose se na set osnovnih ljudskih prava poznatih iz svakodnevnog života, rekla je Radošević Marović i navela da je u mnogim porodicama, bračnim i vanbračnim zajednicama omogućeno onim članovima koji nisu zaposleni da ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu preko svog bračnog partnera koji je u radnom odnosu, pravo na socijalnu zaštitu osoba koje su u stanju socijalne potrebe, pravo na zajedničku i posebnu imovina, kao i raspolaganje istom, pravo na nasljeđivanje imovine partnera koji je preminuo, pravo na nasljeđivanje penzije, i niz drugih prava i obaveza koji proizlaze iz zajedničkog života. Omogućavanjem osobama istog pola ostvarivanje ovih prava ničim se ne ugrožavaju niti umanjuju prava drugih niti će ona, na bilo koji način mijenjati ili uticati na ostvarivanje prava drugih lica koja nisu pripadnici/e LGBTI populacije.

Načelo da su svi ljudi jednaki bez obrzira na bilo koje lično svojstvo, (rasu, boju kože, nacionalnu pripadnost, jezik, vjeru, političku pripadnost, invaliditet, bračni status, pol, rodni identitet, seksualnu orjentaciju i dr.), u modernim društvima predstavlja više od pravnog standarda, podsjetila je Radošević Marović. Ona je dodala još i da je nacionalna LGBTI politika značajno napredovala poslednjih godina. Predstoji nam još dosta posla, jer zaštita ljudskih prava, posebno ranjivih grupa je društveni proces koji zahtijeva vrijeme. Unaprijeđen je pravni okvir, kreirane su politike zaštite ljudskih prava ranjivih grupa, razvijeni su programi podrške pripadnicima zajednice u vezi sa njihovom socijalnom inkluzijom. Ojačan je partnerski odnos sa nevladinim sektorom iz oblasti zaštite prava i sloboda LGBTI osoba.

Radošević Marović je istakla i aktivno zalaganje i spremnost LGBTI zajednice i nevladinih organizacija koje se bave ovom oblašću u procesu pripreme ovog Zakona, ali i realizaciji zajedničkih aktivnosti.

MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

VIDEO: https://youtu.be/qw3PH53UvEg


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?