Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада утврдила Предлог закона о животном партнерству лица истог пола

Објављено: 27.12.2018. 21:27 Аутор: ПР служба

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GOREВлада је на 104. сједници размотрила и утврдила Предлог Закона о животном партнерству лица истог пола истакла је генерална директорица у Министарству за људска и мањинска права Бланка Радошевић Маровић на конференцији за медије.

Радошевић Маровић је појаснила да овај Предлог закона за основ има најраспрострањенији модел уређења истополних заједница тј. животно партнерство особа истог пола. Прије рада на Нацрту закона, Министарство за људска и мањинска права, као предлагач, урадило је детаљне анализе у циљу утврђивања модела уређења односа два лица истог пола на начин који најбоље одговара црногорским условима. Детаљно је сагледан и анализиран важећи правни оквир који регулише оне области које су значајне за доношење овог закона, прије свега Устав Црне Горе, Породични закон, Закон о насљеђивању, Закон о здравственом осигурању, Закон о пензијском и инвалидском осигурању и др. Одредбе Предлога закона садрже адекватна и прихватљива рјешења којима се уређује животна заједница два лица истог пола.

Највећи дио права и обавеза из овог законског прописа односе се на сет основних људских права познатих из свакодневног живота, рекла је Радошевић Маровић и навела да је у многим породицама, брачним и ванбрачним заједницама омогућено оним члановима који нису запослени да остварују право на здравствену заштиту преко свог брачног партнера који је у радном односу, право на социјалну заштиту особа које су у стању социјалне потребе, право на заједничку и посебну имовина, као и располагање истом, право на насљеђивање имовине партнера који је преминуо, право на насљеђивање пензије, и низ других права и обавеза који произлазе из заједничког живота. Омогућавањем особама истог пола остваривање ових права ничим се не угрожавају нити умањују права других нити ће она, на било који начин мијењати или утицати на остваривање права других лица која нису припадници/е ЛГБТИ популације.

Начело да су сви људи једнаки без обрзира на било које лично својство, (расу, боју коже, националну припадност, језик, вјеру, политичку припадност, инвалидитет, брачни статус, пол, родни идентитет, сексуалну орјентацију и др.), у модерним друштвима представља више од правног стандарда, подсјетила је Радошевић Маровић. Она је додала још и да је национална ЛГБТИ политика значајно напредовала последњих година. Предстоји нам још доста посла, јер заштита људских права, посебно рањивих група је друштвени процес који захтијева вријеме. Унапријеђен је правни оквир, креиране су политике заштите људских права рањивих група, развијени су програми подршке припадницима заједнице у вези са њиховом социјалном инклузијом. Ојачан је партнерски однос са невладиним сектором из области заштите права и слобода ЛГБТИ особа.

Радошевић Маровић је истакла и активно залагање и спремност ЛГБТИ заједнице и невладиних организација које се баве овом облашћу у процесу припреме овог Закона, али и реализацији заједничких активности.

МИНИСТАРСТВО ЗА ЉУДСКА И МАЊИНСКА ПРАВА

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/qw3ПХ53УвЕг


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?