Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada usvojila informaciju o prenošenju posmrtnih ostataka članova dinastije Petrović Njegoš

Objavljeno: 28.12.2018. 00:56 Autor: MKU
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović predstavio je Informaciju o prenošenju posmrtnih ostataka članova dinastije Petrović Njegoš, koju je na današnjoj sjednici usvojila Vlada Crne Gore.

Kako je istakao ministar Bogdanović na pres konferenciji nakon sjednice Vlade, “Nedavno usvojena Rezolucija Skupštine Crne Gore kao i stogodišnjica od egzila dinastije Petrović Njegoš dodatno nas obavezuju da naročitu pažnju posvetimo rješavanju i obilježavanju ključnih identitetskih pitanja, promovisanju crnogorske istorije, njenih najznačajnijih vladara i događaja.”

“U tom smislu, Vlada Crne Gore je danas usvojila Informaciju o prenošenju posmrtnih ostataka članova dinastije Petrović Njegoš, kojom se predlaže prenošenje posmrtnih ostataka Mihaila Petrovića Njegoša sahranjenog u Francuskoj, na Cetinje, kao i posmrtnih ostataka tri sina kralja Nikole - knjaza Danila i vojvode Mirka, sahranjenih u Beču i princa Petra, sahranjenog u Italiji,” naveo je ministar Bogdanović. “Ovim činom Vlada Crne Gore prepoznala je potrebu za preduzimanjem konkretnih aktivnosti, kako bi se ispravio dio istorijske nepravde prema dinastiji Petrović-Njegoš,” dodao je Ministar.

Za realizaciju navedene Inicijative Ministarstvo će formirati i Koordinacioni odbor za prenos posmrtnih ostataka potomaka Dinastije Petrović Njegoš iz Italije, Francuske i Austrije, sa zadatkom da organizuje i koordinira aktivnosti, do kraja 2019. godine. Zadužen je i Koordinacioni odbor da do kraja II kvartala 2019.godine predloži formiranje Organizacione komisije za svečanu ceremoniju dočeka i sahrane posmrtnih ostataka, u kojoj će biti predloženi stručnjaci iz oblasti istorije, kulture i medija. U realizaciju će biti uključeni i Uprava za zaštitu kulturnih dobara, Narodni muzej i Prijestonica Cetinje. Takođe, Ministarstvo kulture je sugerisalo da se za mjesto gdje će biti sahranjeni posmrtni ostaci članova dinastije Petrovic razmotri plato Orlovog krša koji je u neposrednoj blizini Mauzoleja Vladike Danila, te predstavlja jedan od istorijskih simbola.

“Nezaobilazan činilac naše kulture, tradicije, identiteta jeste dinastija Petrović Njegoš, koja je poslije skoro 221 godine vladavine i upravljanja Crnom Gorom, po završetku Prvog svjetskog rata, kao saveznička dinastija, nelegitimno i nelegalno Odlukom „Podgoričke skupštine“ o ujedinjenju naroda Kraljevine Crne Gore i Kraljevine Srbije, kao i Odlukom o detronizaciji dinastije Petrović, detronizovana i protjerana, kako bi se stvorio prostor za nastanak unitarne države sa Srbijom, pod srpskom dinastijom Karađorđević. Ta politička odluka bila je presedan i jedinstven primjer u Evropi da jedna od pobjedničkih država u Prvom svjetskom ratu, koja je u odnosu na svoje mogućnosti pružila izuzetan doprinos pobjedničkim silama Antante, bude izbrisana iz političkog života i anektirana od strane susjedne države. Ovaj nasilnički čin grubo je udario u državne, vjerske, kulturne, nacionalne temelje Crne Gore, a pomenuti istorijski period trajno označio kao jedan od najmračnijih u crnogorskoj istoriji,” naveo je ministar Bogdanović na presu.

MINISTARSTVO KULTURE



   



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?