Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада усвојила информацију о преношењу посмртних остатака чланова династије Петровић Његош

Објављено: 28.12.2018. 00:56 Аутор: МКУ
Министар културе Александар Богдановић представио је Информацију о преношењу посмртних остатака чланова династије Петровић Његош, коју је на данашњој сједници усвојила Влада Црне Горе.

Како је истакао министар Богдановић на прес конференцији након сједнице Владе, “Недавно усвојена Резолуција Скупштине Црне Горе као и стогодишњица од егзила династије Петровић Његош додатно нас обавезују да нарочиту пажњу посветимо рјешавању и обиљежавању кључних идентитетских питања, промовисању црногорске историје, њених најзначајнијих владара и догађаја.”

“У том смислу, Влада Црне Горе је данас усвојила Информацију о преношењу посмртних остатака чланова династије Петровић Његош, којом се предлаже преношење посмртних остатака Михаила Петровића Његоша сахрањеног у Француској, на Цетиње, као и посмртних остатака три сина краља Николе - књаза Данила и војводе Мирка, сахрањених у Бечу и принца Петра, сахрањеног у Италији,” навео је министар Богдановић. “Овим чином Влада Црне Горе препознала је потребу за предузимањем конкретних активности, како би се исправио дио историјске неправде према династији Петровић-Његош,” додао је Министар.

За реализацију наведене Иницијативе Министарство ће формирати и Координациони одбор за пренос посмртних остатака потомака Династије Петровић Његош из Италије, Француске и Аустрије, са задатком да организује и координира активности, до краја 2019. године. Задужен је и Координациони одбор да до краја ИИ квартала 2019.године предложи формирање Организационе комисије за свечану церемонију дочека и сахране посмртних остатака, у којој ће бити предложени стручњаци из области историје, културе и медија. У реализацију ће бити укључени и Управа за заштиту културних добара, Народни музеј и Пријестоница Цетиње. Такође, Министарство културе је сугерисало да се за мјесто гдје ће бити сахрањени посмртни остаци чланова династије Петровиц размотри плато Орловог крша који је у непосредној близини Маузолеја Владике Данила, те представља један од историјских симбола.

“Незаобилазан чинилац наше културе, традиције, идентитета јесте династија Петровић Његош, која је послије скоро 221 године владавине и управљања Црном Гором, по завршетку Првог свјетског рата, као савезничка династија, нелегитимно и нелегално Одлуком „Подгоричке скупштине“ о уједињењу народа Краљевине Црне Горе и Краљевине Србије, као и Одлуком о детронизацији династије Петровић, детронизована и протјерана, како би се створио простор за настанак унитарне државе са Србијом, под српском династијом Карађорђевић. Та политичка одлука била је преседан и јединствен примјер у Европи да једна од побједничких држава у Првом свјетском рату, која је у односу на своје могућности пружила изузетан допринос побједничким силама Антанте, буде избрисана из политичког живота и анектирана од стране сусједне државе. Овај насилнички чин грубо је ударио у државне, вјерске, културне, националне темеље Црне Горе, а поменути историјски период трајно означио као један од најмрачнијих у црногорској историји,” навео је министар Богдановић на пресу.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ



   



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?