Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze obilježava se ove godine pod sloganom ”Moja nevidljiva MS”

Objavljeno: 29.05.2019. 20:00 Autor: Pr služba

Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze, obilježava se ove godine pod sloganom ”Moja nevidljiva MS”, a sa ciljem da se podigne svijest javnosti o ozbiljnim problemima koji muče oboljele od ove teške bolesti koja najčešće ugrožava mlade ljude.

Predstavnice Ministarstva za ljudska i manjinska prava učestvovale su na panel diskusiji u sklopu projekta pod nazivom “Ženska ljudska prava za žene sa invaliditetom”  u ogranizaciji NVO Udruženje Multiple skleroze Crne Gore danas je u hotelu Podgorica.

U  uvodnom izlaganju direktorica Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava Blanka Radošević Marović istakla je da podrškom projektima/programima NVO pomažu u kreiranju i ostvarivanju politika zaštite ranjivih grupa. Pomenutim načinom saradnje dalje se unaprijeđuje partnerski odnos sa nevladinim organizacijama koje realizuju projekte od zajedničkog interesa.

Ispred NVO Udruženje Multiple skleroze Crne Gore predstavljeni su rezultati ankete na uzorku od 52 žene, a koji su pokazali da se, od tog broja, 10 žena razvelo po osnovu bolesti od MS.

Uzevši u obzir situaciju da ovo oboljenje napada dva puta više žene nego muškarce, posebna pažnja posvećena je diskriminaciji žena oboljelih od Multiple skleroze, kako po osnovu bolesti, tako i po osnovi ljudskih prava.

Predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava Aleksandra Popovićje kazala da je jedan od ciljeva ovog projekta smanjenje diskriminacije žena sa invaliditetom što je i jedna od preporuka Komiteta UN-a.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u prethodnoj godini finansijski podržalo, pored ovog projekta, još 22 projekta u ukupnoj vrijednosti od oko 450 hiljada eura, dok je u tekućoj godini na raspolaganju nešto više od 490 hiljada eura u oblasti zaštite prava lica sa invaliditetom od diskriminacije, a preko milion i po za finansiranje projekata u svih pet oblasti od interesa predloženih sektorskm analizama ovog resora.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?