Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Свјетски дан обољелих од мултипле склерозе обиљежава се ове године под слоганом ”Моја невидљива МС”

Објављено: 29.05.2019. 20:00 Аутор: Пр служба

Свјетски дан обољелих од мултипле склерозе, обиљежава се ове године под слоганом ”Моја невидљива МС”, а са циљем да се подигне свијест јавности о озбиљним проблемима који муче обољеле од ове тешке болести која најчешће угрожава младе људе.

Представнице Министарства за људска и мањинска права учествовале су на панел дискусији у склопу пројекта под називом “Женска људска права за жене са инвалидитетом”  у огранизацији НВО Удружење Мултипле склерозе Црне Горе данас је у хотелу Подгорица.

У  уводном излагању директорица Директората за унапређење и заштиту људских права Бланка Радошевић Маровић истакла је да подршком пројектима/програмима НВО помажу у креирању и остваривању политика заштите рањивих група. Поменутим начином сарадње даље се унапријеђује партнерски однос са невладиним организацијама које реализују пројекте од заједничког интереса.

Испред НВО Удружење Мултипле склерозе Црне Горе представљени су резултати анкете на узорку од 52 жене, а који су показали да се, од тог броја, 10 жена развело по основу болести од МС.

Узевши у обзир ситуацију да ово обољење напада два пута више жене него мушкарце, посебна пажња посвећена је дискриминацији жена обољелих од Мултипле склерозе, како по основу болести, тако и по основи људских права.

Представница Министарства за људска и мањинска права Александра Поповићје казала да је један од циљева овог пројекта смањење дискриминације жена са инвалидитетом што је и једна од препорука Комитета УН-а.

Министарство за људска и мањинска права у претходној години финансијски подржало, поред овог пројекта, још 22 пројекта у укупној вриједности од око 450 хиљада еура, док је у текућој години на располагању нешто више од 490 хиљада еура у области заштите права лица са инвалидитетом од дискриминације, а преко милион и по за финансирање пројеката у свих пет области од интереса предложених секторскм анализама овог ресора.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?