Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarstvo nauke poziva partnere za festival „Otvoreni dani nauke“ 2019.

Objavljeno: 08.07.2019. 22:23 Autor: Ministarstvo nauke
JAVNI POZIV ZA PARTNERSTVO NA FESTIVALU
„OTVORENI DANI NAUKE 2019“
CENTRALNA TEMA: Tehnologija i razvoj društva
Vrijeme: 1- 5. oktobar 2019. g.

Koncept:

Budući da je napredak tehnologije olakšao različite sfere života i doprinio razvoju čovječanstva, pitanja koja se, u savremenom dobu, često postavljaju su da li je sve veća upotreba tehnologije zaista potrebna i postoji li opasnost od njenog prekomjernog razvoja. Zahvaljujući naučnom i tehnološkom progresu, u mogućnosti smo da odgovorimo na brojne izazove sa kojima se susrijećemo, ali vodeći računa u kojem smjeru nas tehnologije vode, vodeći računa da ljudska zajednica odlučuje o njihovom smjeru.
Vjerujemo da nije kliše ako kažemo da živimo u jednom od najuzbudljivijih perioda ljudske istorije, u kome dominacija tehnološkog razvoja ima veoma važan uticaj na svakodnevni život. Deveto izdanje Festivala nauke, koje će se održati od 1. do 5. oktobra 2019. godine, ima za cilj da podstakne razmišljanje o tome na koji način inovacije, na poljima vještačke inteligencije, big data, 3D štampanja, robotike, nauke o novim materijalima, istraživanja biotehnologije i dugovječnosti i mnogim drugim oblastima, rezultiraju promjenama u gotovo svim aspektima komunikacije, rada i života. Veliki je izazov prepoznati problem, postaviti pitanje, istraživati i tragati za rješenjima i odgovorima koji će, uz upotrebu modernih i savremenih tehnologija, doprinijeti razvoju našeg društva.

***
Poziv partnerima

Potencijalni partneri, koji su zainteresovani za neki od segmenata festivala navedenih niže ili imaju neku drugu originalnu ideju koja se uklapa u koncept festivala, pozvani su da dostave svoje predloge, u 2 koraka:

1. kratak koncept (2-3 stranice) u slobodnoj formi dostaviti na mejl organizatora u Ministarstvu nauke: djurdjina.bulatovic@mna.gov.me . Navesti na koji segment od ponuđenih se partner prijavljuje za partnerstvo i objasniti na koji način planira realizaciju. Ukoliko koncept bude ocijenjen pozitivno, odnosno bude prihvatljiv, slijedi korak 2.
2. potvrđeni partner se prijavljuje na Konkurs za sufinansiranje NID – Program promocije nauke, za odobrenje finansijskih sredstava u iznosu do 1500 EUR.

S partnerom, nosiocem predložene aktivnosti, Ministarstvo nauke Crne Gore će sklopiti ugovor o saradnji. Ministarstvo, kao glavni organizator festivala, zaduženo je za ukupnu koordinaciju, marketing, organizovane posjete i druge zajedničke servise festivala.

Rok za dostavljanje kratkog koncepta: 25. jul 2019. godine
***

Ministarstvo nauke poziva partnere koji bi preuzeli realizaciju sljedećih sadržaja na festivalu:

1. Reciklažne tehnologije i zaštita životne sredine

Priprema programa za učenike srednjih škola u okviru kojeg bi se, uz akcije recikliranja, govorilo o metodama zaštite životne sredine uz pomoć savremenih tehnologija. U saradnji sa institucijama i organizacijama koje se bave pitanjem održivog razvoja i upravljanja otpadom, predstavljanje projekata koji se bave ovom tematikom.

2. Mobilna telefonija i ekspanzija tehnologije

Ministarstvo nauke će nastojati da dobije međunarodnog partnera – gostujuću organizaciju koja ima iskustvo u ovoj oblasti, a poziva se lokalni partner koji bi sarađivao na realizaciji. Predstavljanje najnovijih istraživanja na polju mobilne tehnologije i kreiranje programa u vidu radionica sa interaktivanim i kreativnim pristupom.

3. Radionica za izradu android aplikacija

Operacioni sistem na kojem rade pametni telefoni predstavlja relativno jednostavnu platformu u kojoj je moguće postaviti najrazličitije programe (aplikacije) koje nam olakšavaju svakodnevni život, pomažu nam u poslu ili se uz njih zabavljamo. Programiranje android aplikacija pokazalo se kao mnogo jednostavnije nego klasično programiranje i otuda ogroman broj aplikacija koje su svima dostupne. Pored ovakvih aplikacija, android platforma se pokazala i kao odlična za one aplikacije koje su poslovne, specifično dizajnirane da pomognu u realizaciji najrazličitijih ciljeva, kao i za unapjeđenje poslovanja.

Cilj ove radionice jeste da stručnjaci približe osnove programiranja u ovoj oblasti, da predstave dostupne alate i da kroz aktivno učešće pomognu registrovanim učesnicima da u roku od dva dana razviju osnovu svoje buduće aplikacije.

4. Mikro čipovi

Na ovoj radionici bi se predstavile osnove funkcionisanja mikroprocesora, njihova arhitektura i funkcionalnost svakog njegovog dijela. Do detalja bi se objasnili benchmark karakteristike mikroprocesora, šta znači keš memorija, brzina, jezgra, itd.. Na kraju bi se, uz relativno jednostavan program, CEDAR Logic Simulator pokazalo kako je moguće da se dizajnira šema nekog budućeg mikroprocesora, što bi učesnicima omogućilo da do kraja razumiju ovaj centralni dio svakog elektronskog uređaja.

5. Science on stage

Ideja je da se kroz razne performanse, govore, prezentacije ili interaktivno druženje s istraživačima, nauka prikaže iz drugačijeg ugla. Namjera nam je da naučnici pričaju zanimljive, pa čak i šaljive priče iz života velikih naučnika, ali i iz svojih života. Da govore o tome koliko je zanimljivo baviti se naukom i istraživanjem, da se predstave bez velikih ideja i nerazumljivih termina i hipoteza, da budu ljudi koji i te kako imaju smisla za humor, muziku, sport, poezuju, glumu. Želimo da izvedemo naučnike na pozornicu, ali ne da bi nam držali predavanje iz njihovih visoko specijalizovanih oblasti, već iz običnog života, da nam pričaju o zanimljivim momentima, da svoju naučnu „strogost“ ostave kod kuće i da ih demaskiramo i predstavimo kao obične ljude koji se bave krajnje neobičnim stvarima.

Predlozi ostalih tema koje mogu biti razvijane kao program festivala:

1. Kritičko sagledavanje smjera razvoja tehnologija
2. Vještačka inteligencija - primjeri primjene u medicini, farmaciji, poljoprivredi, prehrambenoj industriji i drugim oblastima
3. Virtuelna realnost
4. Obnovljivi izvori energije - vjetar, voda, sunce - vizija za budućnost
5. Promocija srednjoškolskih projekata i klubova za inovacije
6. Start up zajednica- Crna Gora na skali tehnološkog razvoja
7. Eletronska muzika


***
Ostali sadržaji festivala

Segmenti programa koje će realizovati Ministarstvo nauke ili partneri s kojima je već postignuta saradnja:

• Bio-kosmos- izložba
• Robotika za djecu
• Lego robotika
• Šah - razvijenje logičkog razmišljanja
• Kvizovi znanja
• Programiranje - radionice
• Interaktivne radionice iz oblasti biologije i hemije
• Prikazivanje dokumentarnih filmova
• Astronomija
• Eko-energetske radionice za mlade
• Satelitske radio komunikacije
• Razvojne platforme- primjena u prirodnim naukama
• Razvoj Periodnog sistema - radionice i izložba
• Zabavna nauka- emisije za djecu
• Boksit- od rude do nanotehnologije
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?