Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство науке позива партнере за фестивал „Отворени дани науке“ 2019.

Објављено: 08.07.2019. 22:23 Аутор: Министарство науке
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПАРТНЕРСТВО НА ФЕСТИВАЛУ
„ОТВОРЕНИ ДАНИ НАУКЕ 2019“
ЦЕНТРАЛНА ТЕМА: Технологија и развој друштва
Вријеме: 1- 5. октобар 2019. г.

Концепт:

Будући да је напредак технологије олакшао различите сфере живота и допринио развоју човјечанства, питања која се, у савременом добу, често постављају су да ли је све већа употреба технологије заиста потребна и постоји ли опасност од њеног прекомјерног развоја. Захваљујући научном и технолошком прогресу, у могућности смо да одговоримо на бројне изазове са којима се сусријећемо, али водећи рачуна у којем смјеру нас технологије воде, водећи рачуна да људска заједница одлучује о њиховом смјеру.
Вјерујемо да није клише ако кажемо да живимо у једном од најузбудљивијих периода људске историје, у коме доминација технолошког развоја има веома важан утицај на свакодневни живот. Девето издање Фестивала науке, које ће се одржати од 1. до 5. октобра 2019. године, има за циљ да подстакне размишљање о томе на који начин иновације, на пољима вјештачке интелигенције, биг дата, 3Д штампања, роботике, науке о новим материјалима, истраживања биотехнологије и дуговјечности и многим другим областима, резултирају промјенама у готово свим аспектима комуникације, рада и живота. Велики је изазов препознати проблем, поставити питање, истраживати и трагати за рјешењима и одговорима који ће, уз употребу модерних и савремених технологија, допринијети развоју нашег друштва.

***
Позив партнерима

Потенцијални партнери, који су заинтересовани за неки од сегмената фестивала наведених ниже или имају неку другу оригиналну идеју која се уклапа у концепт фестивала, позвани су да доставе своје предлоге, у 2 корака:

1. кратак концепт (2-3 странице) у слободној форми доставити на мејл организатора у Министарству науке: дјурдјина.булатовиц@мна.гов.ме . Навести на који сегмент од понуђених се партнер пријављује за партнерство и објаснити на који начин планира реализацију. Уколико концепт буде оцијењен позитивно, односно буде прихватљив, слиједи корак 2.
2. потврђени партнер се пријављује на Конкурс за суфинансирање НИД – Програм промоције науке, за одобрење финансијских средстава у износу до 1500 ЕУР.

С партнером, носиоцем предложене активности, Министарство науке Црне Горе ће склопити уговор о сарадњи. Министарство, као главни организатор фестивала, задужено је за укупну координацију, маркетинг, организоване посјете и друге заједничке сервисе фестивала.

Рок за достављање кратког концепта: 25. јул 2019. године
***

Министарство науке позива партнере који би преузели реализацију сљедећих садржаја на фестивалу:

1. Рециклажне технологије и заштита животне средине

Припрема програма за ученике средњих школа у оквиру којег би се, уз акције рециклирања, говорило о методама заштите животне средине уз помоћ савремених технологија. У сарадњи са институцијама и организацијама које се баве питањем одрживог развоја и управљања отпадом, представљање пројеката који се баве овом тематиком.

2. Мобилна телефонија и експанзија технологије

Министарство науке ће настојати да добије међународног партнера – гостујућу организацију која има искуство у овој области, а позива се локални партнер који би сарађивао на реализацији. Представљање најновијих истраживања на пољу мобилне технологије и креирање програма у виду радионица са интерактиваним и креативним приступом.

3. Радионица за израду андроид апликација

Операциони систем на којем раде паметни телефони представља релативно једноставну платформу у којој је могуће поставити најразличитије програме (апликације) које нам олакшавају свакодневни живот, помажу нам у послу или се уз њих забављамо. Програмирање андроид апликација показало се као много једноставније него класично програмирање и отуда огроман број апликација које су свима доступне. Поред оваквих апликација, андроид платформа се показала и као одлична за оне апликације које су пословне, специфично дизајниране да помогну у реализацији најразличитијих циљева, као и за унапјеђење пословања.

Циљ ове радионице јесте да стручњаци приближе основе програмирања у овој области, да представе доступне алате и да кроз активно учешће помогну регистрованим учесницима да у року од два дана развију основу своје будуће апликације.

4. Микро чипови

На овој радионици би се представиле основе функционисања микропроцесора, њихова архитектура и функционалност сваког његовог дијела. До детаља би се објаснили бенцхмарк карактеристике микропроцесора, шта значи кеш меморија, брзина, језгра, итд.. На крају би се, уз релативно једноставан програм, ЦЕДАР Логиц Симулатор показало како је могуће да се дизајнира шема неког будућег микропроцесора, што би учесницима омогућило да до краја разумију овај централни дио сваког електронског уређаја.

5. Сциенце он стаге

Идеја је да се кроз разне перформансе, говоре, презентације или интерактивно дружење с истраживачима, наука прикаже из другачијег угла. Намјера нам је да научници причају занимљиве, па чак и шаљиве приче из живота великих научника, али и из својих живота. Да говоре о томе колико је занимљиво бавити се науком и истраживањем, да се представе без великих идеја и неразумљивих термина и хипотеза, да буду људи који и те како имају смисла за хумор, музику, спорт, поезују, глуму. Желимо да изведемо научнике на позорницу, али не да би нам држали предавање из њихових високо специјализованих области, већ из обичног живота, да нам причају о занимљивим моментима, да своју научну „строгост“ оставе код куће и да их демаскирамо и представимо као обичне људе који се баве крајње необичним стварима.

Предлози осталих тема које могу бити развијане као програм фестивала:

1. Критичко сагледавање смјера развоја технологија
2. Вјештачка интелигенција - примјери примјене у медицини, фармацији, пољопривреди, прехрамбеној индустрији и другим областима
3. Виртуелна реалност
4. Обновљиви извори енергије - вјетар, вода, сунце - визија за будућност
5. Промоција средњошколских пројеката и клубова за иновације
6. Старт уп заједница- Црна Гора на скали технолошког развоја
7. Елетронска музика


***
Остали садржаји фестивала

Сегменти програма које ће реализовати Министарство науке или партнери с којима је већ постигнута сарадња:

• Био-космос- изложба
• Роботика за дјецу
• Лего роботика
• Шах - развијење логичког размишљања
• Квизови знања
• Програмирање - радионице
• Интерактивне радионице из области биологије и хемије
• Приказивање документарних филмова
• Астрономија
• Еко-енергетске радионице за младе
• Сателитске радио комуникације
• Развојне платформе- примјена у природним наукама
• Развој Периодног система - радионице и изложба
• Забавна наука- емисије за дјецу
• Боксит- од руде до нанотехнологије
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?