Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana XI sjednica Nacionalnog Savjeta za obrazovanje

Objavljeno: 06.07.2019. 00:00 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

XI sjednica Nacionalnog Savjeta za obrazovanje (u trećem sazivu), održana je 5. jula 2019. godine u Ministarstvu prosvjete.

Nacionalni savjet je utvrdio prilagođene opšteobrazovne predmete za učenike sa smetnjama sluha i/ili teškoćama u učenju: Crnogorski – srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost (3+3+3+2); Crnogorski – srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost (3+3+2); Matematika (2+2+2+2); Matematika (2+2+2); Informatika (2+2); Engleski jezik (3+2+2+2); Engleski jezik (3+2+2); Likovna umjetnost (2); Biologija (2+1); Geografija (2); Hemija (2+1); Slušne i govorne vježbe (1+1+1+1); Slušne i govorne vježbe (1+1+1), kao i predmetni program Klavir za I , II i III razred na odsjeku solo pjevanje za osnovnu muzičku školu.

Utvrđeni su i obrazovni programi za srednje stručne škole: Muzički izvođač, nivo IV1; Muzički saradnik, nivoa IV1; Kuvar sa prilagođenim izvođenjem i dodatnom stručnom pomoći (za učenike sa smetnjama sluha i/ili teškoćama u učenju); Frizer sa prilagođenim izvođenjem i dodatnom stručnom pomoći (za učenike sa smetnjama sluha i/ili teškoćama u učenju), nivo III i Pomoćnik frizera sa prilagođenim izvođenjem i dodatnom stručnom pomoći (za učenike sa smetnjama sluha i/ili teškoćama u učenju), nivo II.

Savjet je donio program obrazovanja za učenje Crnogorskog jezika za azilante i strance pod supsidijarnom zaštitom; program obrazovanja za učenje Istorije i kulturne baštine za azilante i strance pod supsidijarnom zaštitom; program za sticanje ključne kompetencije/znanja i vještina za lični razvoj programa obrazovanja za učenje albanskog jezika; program za provjeru znanja albanskog jezika i program obrazovanja za stručno usavršavanje patronažnih sestara za pružanje podrške ranom razvoju djece sa posebnim akcentom na Rome i Egipćane.

Usvojeni su ispitni katalozi: Engleski jezik za maturski ispit za specijalističko odjeljenje filološke gimnazije i Analiza sa algebrom za maturski ispit za specijalističko odjeljenje matematičke gimnazije.

Utvrđena je lista potencijalnih recenzenata za udžbenike i nastavna sredstva za predškolsko obrazovanje i vaspitanje, osnovno obrazovanje i vaspitanje i opšte srednje obrazovanje.
Donesen su programi stručnog usavršavanja nastavnika za školsku 2019/2020 i 2020/2021. godinu za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, osnovno obrazovanje i vaspitanje i opšte srednje obrazovanje.

Odobrena je lista udžbenika i nastavnih sredstava za upotrebu u školskoj 2019/2020. godini.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?