Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана XИ сједница Националног Савјета за образовање

Објављено: 06.07.2019. 00:00 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

XИ сједница Националног Савјета за образовање (у трећем сазиву), одржана је 5. јула 2019. године у Министарству просвјете.

Национални савјет је утврдио прилагођене општеобразовне предмете за ученике са сметњама слуха и/или тешкоћама у учењу: Црногорски – српски, босански, хрватски језик и књижевност (3+3+3+2); Црногорски – српски, босански, хрватски језик и књижевност (3+3+2); Математика (2+2+2+2); Математика (2+2+2); Информатика (2+2); Енглески језик (3+2+2+2); Енглески језик (3+2+2); Ликовна умјетност (2); Биологија (2+1); Географија (2); Хемија (2+1); Слушне и говорне вјежбе (1+1+1+1); Слушне и говорне вјежбе (1+1+1), као и предметни програм Клавир за И , ИИ и ИИИ разред на одсјеку соло пјевање за основну музичку школу.

Утврђени су и образовни програми за средње стручне школе: Музички извођач, ниво ИВ1; Музички сарадник, нивоа ИВ1; Кувар са прилагођеним извођењем и додатном стручном помоћи (за ученике са сметњама слуха и/или тешкоћама у учењу); Фризер са прилагођеним извођењем и додатном стручном помоћи (за ученике са сметњама слуха и/или тешкоћама у учењу), ниво ИИИ и Помоћник фризера са прилагођеним извођењем и додатном стручном помоћи (за ученике са сметњама слуха и/или тешкоћама у учењу), ниво ИИ.

Савјет је донио програм образовања за учење Црногорског језика за азиланте и странце под супсидијарном заштитом; програм образовања за учење Историје и културне баштине за азиланте и странце под супсидијарном заштитом; програм за стицање кључне компетенције/знања и вјештина за лични развој програма образовања за учење албанског језика; програм за провјеру знања албанског језика и програм образовања за стручно усавршавање патронажних сестара за пружање подршке раном развоју дјеце са посебним акцентом на Роме и Египћане.

Усвојени су испитни каталози: Енглески језик за матурски испит за специјалистичко одјељење филолошке гимназије и Анализа са алгебром за матурски испит за специјалистичко одјељење математичке гимназије.

Утврђена је листа потенцијалних рецензената за уџбенике и наставна средства за предшколско образовање и васпитање, основно образовање и васпитање и опште средње образовање.
Донесен су програми стручног усавршавања наставника за школску 2019/2020 и 2020/2021. годину за предшколско васпитање и образовање, основно образовање и васпитање и опште средње образовање.

Одобрена је листа уџбеника и наставних средстава за употребу у школској 2019/2020. години.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?