Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Britanske kompanije zaintersovane za investiranje i poslovanje u Crnoj Gori

Objavljeno: 05.09.2019. 14:52 Autor: MSP

Tokom zvanične posjete Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo, ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković učestvovao je na dvodnevnoj Međunarodnoj konferenciji o bezbjednosti na putevima na temu tehnologije i inovacija u oblasti bezbjednosti na putevima, s posebnim osvrtom na smanjenje broja saobraćajnih nesreća koje rezultiraju teškim povredama ili smrtnim slučajevima i nove sisteme bezbjednosti koji se mogu primijeniti da se pomenuti cilj postigne. Pored ovoga, na konferenciji su predstavljeni novi pomaci u oblasti autonomnih vozila, električnih i ekološki prihvatljivijih oblika saobraćaja, kao i najbolje prakse i ekspertiza vezana za globalne izazove u oblasti bezbjednosti na putevima. Konferenciju je otvorila gđa Šarlot Vere, baronesa Vere od Norbintona, parlamentarna podsekretarka države za sektor saobraćaja.

Tokom boravka u Londonu, ministar Nurković se sastao sa predstavnicima britanskih kompanija zainteresovanim za investiranje i poslovanje u Crnoj Gori. Posebno se ističe sastanak s predstavnicima Bechtel-a, kompanijom koja već godinama uspješno posluje u regionu Zapadnog Balkana. Tokom sastanka s ministrom Nurkovićem, predstavnici ove kompanije su izrazili interes za projekat izgradnje preostalih dionica Bar-Boljare autoputa, projekat izgradnje brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja Jadransko-jonskog koridora, a bilo je govora i o mogućnostima vezanim za rekonstrukciju željezničke pruge Bar-Vrbnica.

Pored Bechtel-a, ministar Nurković se sastao i sa šest britanskih kompanija zainteresovanih da ponude svoje savjetodavne i konsultantske usluge na projektima od strateškog prioriteta za Vladu Crne Gore. Ministar Nurković je na sastanku s njima istakao da je za Crnu Goru od posebnog značaja unapređenje turizma, koje je direktno povezano s investicijama i izgradnjom saobraćajne infrastrukture. Nakon diskusije o prioritetnim projektima u oblasti infrastrukture u Crnoj Gori, ministar Nurković je pozvao sve zainteresovane britanske kompanije da investiraju i posluju u Crnoj Gori. Na pomenutom sastanku, organizovanom od strane British Expertise International (BEI) uz podršku britanske ambasade u Crnoj Gori, pored predstavika BEI učestvovali su i predstavnici kompanija WYG, Roughton International, IMC Worldwide Limited, Beckett Rankine i Strategy International.

Podsjećamo da su tokom bilateralnog sastanka ministar Nurković i baronesa Vere potpisali Sporazum o međunarodnom drumskom saobraćaju i Sporazum koji se odnosi na vazdušni saobraćaj.

Pored ministra Nurkovića, u Delegaciji Vlade Crne Gore bili su i ambasador Borislav Banović i samostalna savjetnica Bilsana Bibić.

MSP MSP

MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA I POMORSTVA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?