Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada jednoglasno donijela odluku o formiranju poligona za potrebe Vojske Crne Gore na lokaciji Sinjajevina

Objavljeno: 05.09.2019. 20:36 Autor: mod
Na Sinjajevini će se formirati poligon za potrebe Vojske Crne Gore, odlučila je Vlada. Ministar odbrane mr Predrag Bošković kaže da će se lokacija u ukupnoj površini od 74.596.381 m2 u tri opštine Kolašin, Mojkovac i Šavnik, koristiti isključivo kao vježbovno - strelišni poligon za potrebe vojske.

'Vlada kao odgovoran subjekt se prema tom pitanju odnijela na najodgovorniji mogući način", poručio je ministar Bošković. 

Ministar ističe da nije planirano uništavanje viška naoružanja, da vojska tamo ništa neće graditi i uvjerava da formiranje vježbovno - strelišnog poligona neće imati uticaja na zagađenje životne sredine.

Na to ukazuje i izvještaj o mjerenju radioaktivnosti u životnoj sredini (vazduh, voda, tlo) koji je za potrebe Ministarstva odbrane Republike Sjeverne Makedonije napravio JZU Institut za javno zdravlje Republike Sjeverne Makedonije na vojnom poligonu Krivolak, nakon vježbe koja je trajala mjesec.

''Ono što je Vladu Crne Gore opredijelilo da danas donese jednu ovakvu odluku jeste što smo komunicirali sa našim partnerima u Evropskoj uniji, zemljama koje imaju mnogo veća iskustva, mnogo veće i znanje kada je u pitanju zaštita sredine, pa ću Vam reći da Natura 2000, kao ključni dokument EU o zaštiti biodiverziteta i kreiranja regionalnog parka prirode apsolutno nije u nesaglasju sa vojnim poligonima'', kazao je ministar Bošković.

''Ja bih bio prvi protiv i ne bih ovakav argument dostavljao na Vladu da postoji i minimalna šansa da jednom takvom aktivnošću ugrozimo životnu sredinu jedne takve planine kakva je Sinjajevina.''

Dodaje da je namjera Sinjajevinu učiniti pristupačnijom, kako za one koji tamo žive, tako i za brojne turiste. Tamo će se snimiti nulto stanje i svake godine vršiti monitoring životne sredine, kazao je ministar Bošković.

Napominjemo da su nakon formiranja Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, na više lokacija na teritoriji Crne Gore rađena ekotoksikološka ispitivanja. Analiziran je i uticaj uništavanja municije na životnu sredinu tokom 2009 i 2010. godine. U izvještajima Centra za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore konstatovano je da nema negativnog uticaja i narušavanja životne sredine (vode, vazduha, prirode, zemljišta i dr.). 

Na osnovu dosadašnjih iskustava i stručnih analiza može se zaključiti da municija koja bi se koristila prilikom izvođenja vježbi na planini Sinjajevina, ne bi mogla ugroziti životnu sredinu ni po jednom osnovu.

MINISTARSTVO ODBRANEDa li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?