Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада једногласно донијела одлуку о формирању полигона за потребе Војске Црне Горе на локацији Сињајевина

Објављено: 05.09.2019. 20:36 Аутор: мод
На Сињајевини ће се формирати полигон за потребе Војске Црне Горе, одлучила је Влада. Министар одбране мр Предраг Бошковић каже да ће се локација у укупној површини од 74.596.381 м2 у три општине Колашин, Мојковац и Шавник, користити искључиво као вјежбовно - стрелишни полигон за потребе војске.

'Влада као одговоран субјект се према том питању однијела на најодговорнији могући начин", поручио је министар Бошковић. 

Министар истиче да није планирано уништавање вишка наоружања, да војска тамо ништа неће градити и увјерава да формирање вјежбовно - стрелишног полигона неће имати утицаја на загађење животне средине.

На то указује и извјештај о мјерењу радиоактивности у животној средини (ваздух, вода, тло) који је за потребе Министарства одбране Републике Сјеверне Македоније направио ЈЗУ Институт за јавно здравље Републике Сјеверне Македоније на војном полигону Криволак, након вјежбе која је трајала мјесец.

''Оно што је Владу Црне Горе опредијелило да данас донесе једну овакву одлуку јесте што смо комуницирали са нашим партнерима у Европској унији, земљама које имају много већа искуства, много веће и знање када је у питању заштита средине, па ћу Вам рећи да Натура 2000, као кључни документ ЕУ о заштити биодиверзитета и креирања регионалног парка природе апсолутно није у несагласју са војним полигонима'', казао је министар Бошковић.

''Ја бих био први против и не бих овакав аргумент достављао на Владу да постоји и минимална шанса да једном таквом активношћу угрозимо животну средину једне такве планине каква је Сињајевина.''

Додаје да је намјера Сињајевину учинити приступачнијом, како за оне који тамо живе, тако и за бројне туристе. Тамо ће се снимити нулто стање и сваке године вршити мониторинг животне средине, казао је министар Бошковић.

Напомињемо да су након формирања Министарства одбране и Војске Црне Горе, на више локација на територији Црне Горе рађена екотоксиколошка испитивања. Анализиран је и утицај уништавања муниције на животну средину током 2009 и 2010. године. У извјештајима Центра за екотоксиколошка испитивања Црне Горе констатовано је да нема негативног утицаја и нарушавања животне средине (воде, ваздуха, природе, земљишта и др.). 

На основу досадашњих искустава и стручних анализа може се закључити да муниција која би се користила приликом извођења вјежби на планини Сињајевина, не би могла угрозити животну средину ни по једном основу.

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?