Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Dan Vojske Crne Gore proslavljen u Nikšiću

Objavljeno: 07.10.2019. 20:06 Autor: mod
U Nikšiću, na Trgu Slobode proslavljen je 7.oktobar, Dan Vojske Crne Gore. Ministar odbrane Predrag Bošković, obraćajući se mnogobrojnim gostima, među kojima predsjedniku države Milu Đukanoviću, predsjednicima Parlamenta i Vlade Ivanu Brajoviću i Dušku Markoviću, čestitao je Dan Vojske Crne Gore i podsjetio na slavnu crnogorsku istoriju.

mod

''Vojnici... sjetimo se danas Tuđemila, Skadarskih ratova koje su vodili Balšići, bitke na Svetom Marku, vojničkih epopeja crnogorskih gospodara, Mojkovačkog uzaludnog junaštva i herojstva božićnih komita i gaetskih egzilanata, pa sve do trinaestojulskih ustanika, jer se zbog njih očuvala iskra na kojoj se zapalila misao i ideja o obnovi Crne Gore, koju je ova generacija i uspješno ostvarila'', poručio je Bošković i dodao da u tim turobnim vremenima ''crnogorski ratnik nije zastajkivao, niti se zapitkivao. Opijen nevjerovatnom vjerom u ispravnost svojih stremljenja, prkosio je istoriji i vremenu, prenoseći sa pasa na pas ideju o nezavisnosti Crne Gore. “

Pred takvom prošlošću, Bošković ističe da smo odgovorni da postupamo u sadašnjosti i da vizionarski promišljamo o budućnosti. “Da ulažemo u ljude i čuvamo patriote, ne dozvoljavajući nikad više da najbolji sinovi budu - odmetnici, a najvjerniji – izgnanici. U vijeku jubileja krupnih nacionalnih događaja više nikada nećemo dozvoliti da se o Crnoj Gori odlučuje van nje, mimo njenog ponosa i bez njenog glasa. Takva hipoteka prošlosti obavezala nas je da u spoljnopolitičkom kursu pronalazimo najbolja rješenja. ''

Ministar, kao i načelnik generalštaba, brigadni general Dragutin Dakić kažu da pripadnici Vojske s ponosom dočekuju praznik, svjesni značajnih rezultata ostvarenih u prethodnom periodu. 

mod

''Vojska je za plemenite i hrabre. Služiti svojoj zemlji i njenom narodu nas obavezuje da cijenimo poziv koji smo odabrali, da poštujemo žrtve onih koji su kroz vjekove čuvali ugled vojnika, da pažljivo mjerimo svaki korak i postupak. Obavezuje nas da ne dozvolimo da bilo ko posumnja u našu odanost Crnoj Gori i spremnost da služimo njenim interesima.''

Tokom svečane ceremonije predstavilo se devet kadeta koji su uspješno završili vojne akademije u inostranstvu, a koji su unaprijeđeni u čin potporučnika. Uz to, novih 76 vojnika po ugovoru položilo je zakletvu. Za njih, načelnik Generalštaba imao je poruku. “Podignuta čela stojte gordo polažeći zakletvu na vjernost domovini. Neka to bude vaša snaga, a garant našeg uspjeha i čast našeg imena. Služite domovini, jer je vojska uvijek bila njena probrana zaštita. Služite vjerno, ponosno i junački Crnoj Gori kao što su vaši preci svaku svoju bit utkali u opstanak prava, časti i slobode Crne Gore. “

Svemu tome prethodio je sastanak ministra odbrane Predraga Boškovića sa predsjednicima Države i Vlade, Mila Đukanovića i Duška Markovića. To je bila prilika da se sagledaju postignuća Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u prethodne tri godine i predstave planovi za naredni period. Bošković je istakao da je značajno izmijenjen izgled i sastav vojske, koja je podmlađena, da se konstantno obnavlja oprema, kao i infrastruktura. Ministar ističe i da su sva normativna i strateška dokumenta donešena u skladu sa NATO standardima. Takvim intezitetom će se, kaže Bošković i nastaviti, što je pohvalio predsjednik države Milo Đukanović. On je poručio da se sistem odbrane uspješno transformiše u skladu sa međunarodnim standardima, strateškim i društvenim ciljevima države. 

mod

Posebno zanimljiv segment svečanosti bio je padobranski skok, koji je izvela Ana Marija Grubač, dio rezervnog sastava Vojske Crne Gore i koja je na Trg Slobode donijela zastavu Crne Gore. Sve su uveličali i pripadnici vazduhoplovnih snaga, koji su sa helikopterima Bell nadlijetali trg, kao i avioni F16 oružanih snaga Republike Grčke, koji u okviru NATO misije Air policing čuvaju crnogosko nebo. 

mod

Nakon svečane ceremonije, građani su imali priliku da se upoznaju sa dijelom vojnog naoružanja i opreme, ali i da uživaju u vojničkom pasulju. Podsjećamo, Vojska Crne Gore slavi svoj dan u znak sjećanja na 7. oktobar 1042. godine, kada su ratnici na čelu sa knezom Vojislavom, na području Crmnice, nanijeli težak poraz vizantijskoj vojsci. 

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?