Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дан Војске Црне Горе прослављен у Никшићу

Објављено: 07.10.2019. 20:06 Аутор: мод
У Никшићу, на Тргу Слободе прослављен је 7.октобар, Дан Војске Црне Горе. Министар одбране Предраг Бошковић, обраћајући се многобројним гостима, међу којима предсједнику државе Милу Ђукановићу, предсједницима Парламента и Владе Ивану Брајовићу и Душку Марковићу, честитао је Дан Војске Црне Горе и подсјетио на славну црногорску историју.

mod

''Војници... сјетимо се данас Туђемила, Скадарских ратова које су водили Балшићи, битке на Светом Марку, војничких епопеја црногорских господара, Мојковачког узалудног јунаштва и херојства божићних комита и гаетских егзиланата, па све до тринаестојулских устаника, јер се због њих очувала искра на којој се запалила мисао и идеја о обнови Црне Горе, коју је ова генерација и успјешно остварила'', поручио је Бошковић и додао да у тим туробним временима ''црногорски ратник није застајкивао, нити се запиткивао. Опијен невјероватном вјером у исправност својих стремљења, пркосио је историји и времену, преносећи са паса на пас идеју о независности Црне Горе. “

Пред таквом прошлошћу, Бошковић истиче да смо одговорни да поступамо у садашњости и да визионарски промишљамо о будућности. “Да улажемо у људе и чувамо патриоте, не дозвољавајући никад више да најбољи синови буду - одметници, а највјернији – изгнаници. У вијеку јубилеја крупних националних догађаја више никада нећемо дозволити да се о Црној Гори одлучује ван ње, мимо њеног поноса и без њеног гласа. Таква хипотека прошлости обавезала нас је да у спољнополитичком курсу проналазимо најбоља рјешења. ''

Министар, као и начелник генералштаба, бригадни генерал Драгутин Дакић кажу да припадници Војске с поносом дочекују празник, свјесни значајних резултата остварених у претходном периоду. 

mod

''Војска је за племените и храбре. Служити својој земљи и њеном народу нас обавезује да цијенимо позив који смо одабрали, да поштујемо жртве оних који су кроз вјекове чували углед војника, да пажљиво мјеримо сваки корак и поступак. Обавезује нас да не дозволимо да било ко посумња у нашу оданост Црној Гори и спремност да служимо њеним интересима.''

Током свечане церемоније представило се девет кадета који су успјешно завршили војне академије у иностранству, а који су унапријеђени у чин потпоручника. Уз то, нових 76 војника по уговору положило је заклетву. За њих, начелник Генералштаба имао је поруку. “Подигнута чела стојте гордо полажећи заклетву на вјерност домовини. Нека то буде ваша снага, а гарант нашег успјеха и част нашег имена. Служите домовини, јер је војска увијек била њена пробрана заштита. Служите вјерно, поносно и јуначки Црној Гори као што су ваши преци сваку своју бит уткали у опстанак права, части и слободе Црне Горе. “

Свему томе претходио је састанак министра одбране Предрага Бошковића са предсједницима Државе и Владе, Мила Ђукановића и Душка Марковића. То је била прилика да се сагледају постигнућа Министарства одбране и Војске Црне Горе у претходне три године и представе планови за наредни период. Бошковић је истакао да је значајно измијењен изглед и састав војске, која је подмлађена, да се константно обнавља опрема, као и инфраструктура. Министар истиче и да су сва нормативна и стратешка документа донешена у складу са НАТО стандардима. Таквим интезитетом ће се, каже Бошковић и наставити, што је похвалио предсједник државе Мило Ђукановић. Он је поручио да се систем одбране успјешно трансформише у складу са међународним стандардима, стратешким и друштвеним циљевима државе. 

mod

Посебно занимљив сегмент свечаности био је падобрански скок, који је извела Ана Марија Грубач, дио резервног састава Војске Црне Горе и која је на Трг Слободе донијела заставу Црне Горе. Све су увеличали и припадници ваздухопловних снага, који су са хеликоптерима Белл надлијетали трг, као и авиони Ф16 оружаних снага Републике Грчке, који у оквиру НАТО мисије Аир полицинг чувају црногоско небо. 

mod

Након свечане церемоније, грађани су имали прилику да се упознају са дијелом војног наоружања и опреме, али и да уживају у војничком пасуљу. Подсјећамо, Војска Црне Горе слави свој дан у знак сјећања на 7. октобар 1042. године, када су ратници на челу са кнезом Војиславом, на подручју Црмнице, нанијели тежак пораз византијској војсци. 

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?