Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Otvorena izložba prvih proizvoda “Kreativna Crna Gora”, predsjednik Đukanović: Dobra početna satisfakcija i prava poruka

Objavljeno: 09.10.2019. 03:44 Autor: Ministarstvo kulture
mkuIzložba proizvoda nastalih u okviru programa Ministarstva kulture “Kreativna Crna Gora” održana je večeras na platou ispred budućeg objekta Muzičkog centra Crne Gore u Podgorici.

Tokom programa, svoje radove iz sfere kreativnih industrija predstavilo je 11 autora, među kojima i dva čije su ideje iz programa “Kreativna Crna Gora” nedavno dobila prestižno regionalno priznanje “Big SEE” u Ljubljani.

Tokom večerašnje izložbe, stvaraocima i posjetiocima obratio se predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je kazao kako su ekonomika kulture i kulturna održivost sadržani u veoma zahtjevnim kulturnim politikama i modelima savremenog društvenog razvoja, kao i stalnih emancipatorskih procesa.

To što ovaj projekat postaje konkurentan na širem tržištu, i što, kako sam obaviješten, već imamo ustanovljenih 11 takozvanih novih “kulturnih biznisa” - upravo je dobra početna MKUsatisfakcija i prava poruka za dalju podršku u razvoju ovakvih kulturnih politika. Zato koristim priliku da i ovom prigodom istaknem da će stvaranjem institucionalnih okvira i produkovanjem javnih politika u kreiranju crnogorskog kulturnog identiteta i autentičnog crnogorskog kulturnog proizvoda, stvaraoci i menadžeri u kulturi, u državi uvijek imati saveznika i partnera. Čestitam autorima, kao i Ministarstvu kulture i Vladi Crne Gore, na uspješno savladanoj prvoj etapi dugoročnog projekta “Kreativna Crna Gora” - istakao je Predsjednik.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović naglasio je kako je Vlada Crne Gore program “Kreativna Crna Gora” pokrenula sa ciljem da poveže umjetnost i preduzetništvo, te da slijedi drugi konkurs, tokom kojeg će biti opredijeljen još izdašniji budžet.

Početkom godine, raspisali smo prvi konkurs, nudeći mladim autorima sredstva za opremu i prostorne kapacitete, odnosno mogućnosti za plasman proizvoda na tržištu. Uslov je bio da dobijemo dobre ideje – inovativne, ali i one koje proističu iz naše tradicije. Ideje koje će MKUujedno afirmisati i same autore i državu iz koje dolaze. U okviru prvog konkursa, dobili smo 11 proizvoda iz različitih oblasti , a ova noć potvrđuje da naši autori posjeduju i kreativnost i viziju. Stoga, uz podršku Ministarstva kulture, znatan dio stvaralaca već je našao i put do tržišta, a dio proizvoda iz programa “Kreativna Crna Gora” danas je vidljiv na javnim površinama, na prestižnim međunarodnim filmskim i drugim smotrama, ali i kod različitih distributera i izdavača, koji su sa izuzetnim zadovoljstvom prihvatili ova djela kao inovativan segment prezentacije Crne Gore - naglasio je Ministar.

Program “Kreativna Crna Gora” podržao je i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), čija je stalna predstavnica Danijela Gašparikova istakla da kreativne industrije u našoj državi jesu nov sektor koji nudi niz razvojnih potencijala.

Večeras smo svjedoci buđenja novog sektora koji nudi pregršt razvojnih potencijala. Kultura i kreativne industrije su jedan od nedovoljno iskorištenih resursa koji mogu biti zamajac MKUinkluzivnog ekonomskog rasta. Sve to doprinosi smanjenju nejednakosti i u konačnici - postizanju Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030. I pored uspjeha tradicionalnih pristupa kulturnom nasljeđu, koje Crna Gora primjenjuje u sektoru turizma, kreativna industrija otvara nove horizonte. Pomaže efikasnom prelasku na inovativnu digitalnu ekonomiju i ostvarivanju prihoda, a istovremeno omogućava i tranziciju od sive ka zelenoj ekonomiji, primjenu eksperimenata i inovativnih rješenja za aktiviranje mladih na tržištu rada - istakla je Danijela Gašparikova.

Večerašnja izložba protekla je uz dobru posjetu i veliko interesovanje za proizvode, što je ujedno bila i najava za sljedeću etapu programa “Kreativna Crna Gora”.

Podsjetimo, u okviru navedenog programa, Ministarstvo kulture je autorima obezbijedilo sredstva za prostor i opremu za rad, te mogućnosti za plasman proizvoda. Na taj način, Crna Gora već je napravila prve iskorake u realizaciji mjera iz oblasti kreativnih industrija.

Foto: Link
Video: Youtube

MINISTARSTVO KULTURE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?