Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворена изложба првих производа “Креативна Црна Гора”, предсједник Ђукановић: Добра почетна сатисфакција и права порука

Објављено: 09.10.2019. 03:44 Аутор: Министарство културе
mkuИзложба производа насталих у оквиру програма Министарства културе “Креативна Црна Гора” одржана је вечерас на платоу испред будућег објекта Музичког центра Црне Горе у Подгорици.

Током програма, своје радове из сфере креативних индустрија представило је 11 аутора, међу којима и два чије су идеје из програма “Креативна Црна Гора” недавно добила престижно регионално признање “Биг СЕЕ” у Љубљани.

Током вечерашње изложбе, ствараоцима и посјетиоцима обратио се предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, који је казао како су економика културе и културна одрживост садржани у веома захтјевним културним политикама и моделима савременог друштвеног развоја, као и сталних еманципаторских процеса.

То што овај пројекат постаје конкурентан на ширем тржишту, и што, како сам обавијештен, већ имамо установљених 11 такозваних нових “културних бизниса” - управо је добра почетна MKUсатисфакција и права порука за даљу подршку у развоју оваквих културних политика. Зато користим прилику да и овом пригодом истакнем да ће стварањем институционалних оквира и продуковањем јавних политика у креирању црногорског културног идентитета и аутентичног црногорског културног производа, ствараоци и менаџери у култури, у држави увијек имати савезника и партнера. Честитам ауторима, као и Министарству културе и Влади Црне Горе, на успјешно савладаној првој етапи дугорочног пројекта “Креативна Црна Гора” - истакао је Предсједник.

Министар културе Александар Богдановић нагласио је како је Влада Црне Горе програм “Креативна Црна Гора” покренула са циљем да повеже умјетност и предузетништво, те да слиједи други конкурс, током којег ће бити опредијељен још издашнији буџет.

Почетком године, расписали смо први конкурс, нудећи младим ауторима средства за опрему и просторне капацитете, односно могућности за пласман производа на тржишту. Услов је био да добијемо добре идеје – иновативне, али и оне које проистичу из наше традиције. Идеје које ће MKUуједно афирмисати и саме ауторе и државу из које долазе. У оквиру првог конкурса, добили смо 11 производа из различитих области , а ова ноћ потврђује да наши аутори посједују и креативност и визију. Стога, уз подршку Министарства културе, знатан дио стваралаца већ је нашао и пут до тржишта, а дио производа из програма “Креативна Црна Гора” данас је видљив на јавним површинама, на престижним међународним филмским и другим смотрама, али и код различитих дистрибутера и издавача, који су са изузетним задовољством прихватили ова дјела као иновативан сегмент презентације Црне Горе - нагласио је Министар.

Програм “Креативна Црна Гора” подржао је и Програм Уједињених нација за развој (УНДП), чија је стална представница Данијела Гашпарикова истакла да креативне индустрије у нашој држави јесу нов сектор који нуди низ развојних потенцијала.

Вечерас смо свједоци буђења новог сектора који нуди прегршт развојних потенцијала. Култура и креативне индустрије су један од недовољно искориштених ресурса који могу бити замајац MKUинклузивног економског раста. Све то доприноси смањењу неједнакости и у коначници - постизању Циљева одрживог развоја и Агенде 2030. И поред успјеха традиционалних приступа културном насљеђу, које Црна Гора примјењује у сектору туризма, креативна индустрија отвара нове хоризонте. Помаже ефикасном преласку на иновативну дигиталну економију и остваривању прихода, а истовремено омогућава и транзицију од сиве ка зеленој економији, примјену експеримената и иновативних рјешења за активирање младих на тржишту рада - истакла је Данијела Гашпарикова.

Вечерашња изложба протекла је уз добру посјету и велико интересовање за производе, што је уједно била и најава за сљедећу етапу програма “Креативна Црна Гора”.

Подсјетимо, у оквиру наведеног програма, Министарство културе је ауторима обезбиједило средства за простор и опрему за рад, те могућности за пласман производа. На тај начин, Црна Гора већ је направила прве искораке у реализацији мјера из области креативних индустрија.

Фото: Линк
Видео: Yоутубе

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?