Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada utvrdila Predlog zakona o javnom servisu: Akt usaglašen sa svim evropskim standardima

Objavljeno: 31.10.2019. 20:56 Autor: Ministarstvo kulture
Vlada Crne Gore utvrdila je na današnjoj sjednici Predlog zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore.

Tokom izrade, dokument je u tri navrata bio predmet međunarodne monitoring ekspertize, pa je u potpunosti usaglašen sa standardima Savjeta Evrope.

Nakon današnje sjednice Vlade, o Predlogu zakona je na konferenciji za medije govorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović, ističući kako je pomenuti akt plod aktivnosti radne grupe u kojoj su bili predstavnici Vlade, javnog servisa, civilnog sektora, univerziteta, medijskih regulatora i međunarodni eksperti, ali i široke javne rasprave.

Predlog zakona o Radio i Televiziji Crne Gore sadrži sve normativne pretpostavke potrebne za institucionalno, politički i finansijski nezavisan javni servis, pri čemu su ojačani postojeći i definisani novi instituti - naglasio je on.

Kako je istakao ministar Bogdanović, novim aktom dodatno su definisana pitanja konflikta interesa članova Savjeta, te kriterijuma za njihov izbor. Novine su, uz ostalo, i institut Ombudsmana RTCG, te Upravno finansijski odbor.

Stoga, sa posebnim zadovoljstvom želim istaći da su Predlogom zakona, koji je na zahtjev našeg ministarstva, odnosno Vlade, prvi put bio predmet tri monitoring ekspertize, implementirane sve preporuke Savjeta Evrope iz JUFREX analize, te preporuke iz trostruke ekspertize Savjeta Evrope i Evropske komisije. Otud je ovaj Predlog zakona u finalnom mišljenju Savjeta Evrope i Evropske komisije ocijenjen kao u potpunosti usaglašen sa standardima Savjeta Evrope, odnosno da isti ne zahtijeva dodatne izmjene - zaključio je ministar Bogdanović.

Foto: Link
Video: Youtube

Ministarstvo kulture
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?