Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада утврдила Предлог закона о јавном сервису: Акт усаглашен са свим европским стандардима

Објављено: 31.10.2019. 20:56 Аутор: Министарство културе
Влада Црне Горе утврдила је на данашњој сједници Предлог закона о националном јавном емитеру Радио и Телевизија Црне Горе.

Током израде, документ је у три наврата био предмет међународне мониторинг експертизе, па је у потпуности усаглашен са стандардима Савјета Европе.

Након данашње сједнице Владе, о Предлогу закона је на конференцији за медије говорио министар културе Александар Богдановић, истичући како је поменути акт плод активности радне групе у којој су били представници Владе, јавног сервиса, цивилног сектора, универзитета, медијских регулатора и међународни експерти, али и широке јавне расправе.

Предлог закона о Радио и Телевизији Црне Горе садржи све нормативне претпоставке потребне за институционално, политички и финансијски независан јавни сервис, при чему су ојачани постојећи и дефинисани нови институти - нагласио је он.

Како је истакао министар Богдановић, новим актом додатно су дефинисана питања конфликта интереса чланова Савјета, те критеријума за њихов избор. Новине су, уз остало, и институт Омбудсмана РТЦГ, те Управно финансијски одбор.

Стога, са посебним задовољством желим истаћи да су Предлогом закона, који је на захтјев нашег министарства, односно Владе, први пут био предмет три мониторинг експертизе, имплементиране све препоруке Савјета Европе из ЈУФРЕX анализе, те препоруке из троструке експертизе Савјета Европе и Европске комисије. Отуд је овај Предлог закона у финалном мишљењу Савјета Европе и Европске комисије оцијењен као у потпуности усаглашен са стандардима Савјета Европе, односно да исти не захтијева додатне измјене - закључио је министар Богдановић.

Фото: Линк
Видео: Yоутубе

Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?