Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Ulcinju predstavljen "Osnovni pojmovnik religijske kulture" Ministarstva za ljudska i manjinska prava

Objavljeno: 08.12.2019. 14:47 Autor: PR Služba

Crna Gora sve svoje različitosti, kroz dijalog i uzajamno poštovanje, objedinjuje i predstavlja kao svoje bogatstvo i primjer dobre prakse rekao je ministar Mehmed Zenka na predstavljanju knjige „Osnovni pojmovnik religijske kulture“.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ima važnu ulogu u promociji i zaštiti ljudskih prava i sloboda, a budući da ostvarivanje prava na slobodu vjeroispovjesti predstavlja jedan od temeljnih ljudskih prava, Ministarstvo je organizovalo niz okruglih stolova na kojima su učesnici/e bili predstavnici/e akademske zajednice, vjerskih zajednica, nacionalnih i lokalnih institucija i nevladinih organizacija, kako bi se osnažio međureligijski dijalog u Crnoj Gori i unaprijedila saradnja Ministarstva za ljudska i manjinska prava sa vjerskim zajednicama, istakao je Zenka.

Prema riječima Zenke namjera ministarstva je bila da doprinese međusobnom zbližavanju i upoznavanju kako bi harmonija suživota što više dobila na vrijednosti.

Ministar smatra da je potrebno blagovremeno pružiti informacije o istoriji religija i religijskih učenja kako bi se i mlade generacije sadržajnije bolje upoznale sa nastankom svjetskih religija, ali i različitim vjerskim običajima i pojmovima.

Gospođa Žana Filipović, urednica Pojmovnika, je saopštila da religijsko nasljeđe bitno utiče na društvene procese i formiranje individualnih i kolektivnih vrijednosti, vrijednosnih orijentacija i sistema.

Nakon zaključaka sa Okruglih stolova uvidjeli smo da je nedovoljan nivo poznavanja religija koje su vjekovima prisutne u Crnoj Gori i tako smo došli do ideje da se uradi pojmovnik sa željom da se građanima/kama Crne Gore približe osnovni pojmovi religijske kulture, rekla je Filipović.

Autori tekstova o hrišćanstvu doc.dr Vladimir Bakrač, o islamu Enis Burdžović i judaizma Ljiljana Vuković izlagali su o svojim tekstvima, dok je recezentkinja prof.dr Sonja Tomović Šundić govorila o smislu religije.

Ona je kazala da je odnos čovjeka prema Bogu je dominantna ideja svih svjetskih religija, te da je od kako postoji čovjek kao civilizovano biće postojala i neka forma religije, potreba da se tajna života objasni višim razlozima.

Nakon Podgorice, sinoć je u Palati Venecija u Ulcinju predstavljen Osnovni pojmovnik religijske kulture pred brojnom publikom, a u planu je njegova promocija i na sjeveru Crne Gore.

Osnovni pojmovnik je sačinjen sa ciljem sa se prikažu uporedo temeljne ideje i učenja monoteističkih religija, da se sagledaju osnove njihovih teorijskih pojmova, te ukaže na suštinsku povezanost i bliskost u praksi.

Crna Gora će nastaviti da unapređuje politiku zaštite ljudskih prava i tolerancije, afirmiše globalni dijalog i promoviše snagu zajedničke saradnje u očuvanju i njegovanju svog multikonfesionalnog i multikulturalnog karaktera.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?