Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Željko Šturanović primio ambasadora Republike Slovenije u Crnoj Gori Jerneja Videtiča

Objavljeno: 18.01.2008. 20:45 Autor: Naslovna strana
Slovenija će se tokom svog predsjedavanja Savjetom Evropske unije zalagati za dalje uključenje Crne Gore i ostalih država Zapadnog Balkana u evropske strukture saopšteno je danas tokom razgovora predsjednika Vlade Crne Gore Željka Šturanovića i ambasadora Republike Slovenije u Crnoj Gori, Jerneja Videtiča.
Ambasador Videtič je predstavio prioritete slovenačkog polugodišnjeg predsjedavanja Savjetom Evropske unije, koje je otpočelo 1. januara o.g. Pored jačanja evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana, on je istakao i značaj koji će njegova zemlja posvetiti budućem razvoju Evropske unije u kontekstu efikasne ratifikacije reformskog Lisabonskog ugovora, te uspješnog iniciranja novog kruga primjene Lisabonske strategije EU. Takođe, slovenački ambasador je apostrofirao važnost klimatsko-energetskih pitanja i promociju interkulturnog dijaloga, koje će njegova zemlja inicirati tokom predsjedavanja najznačajnijim organom Evropske unije.
Premijer Šturanović poželio je Sloveniji uspjeh u predsjedavanju Savjetom EU, u prvoj polovini 2008. godine, i izrazio zadovoljstvo što će ona, u tom svojstvu, svoju pažnju usmjeriti na region Zapadnog Balkana i njegove evropske perspektive, te da će podržavati evropske ambicije Crne Gore i drugih zemalja regiona. On je istakao važnost ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u svim skupštinama članica EU, i stim u vezi je kazao da se nada da će uskoro biti potvrđen u od strane slovenačkog Parlamenta. Predsjednik Vlade je saopštio je ambasadoru Videtiču da Crne Gore ima namjeru da, kroz uspješnu implementaciju Sporazuma, tokom slovenačkog predsjedavanja podnese aplikaciju za članstvo u EU. U ovom kontekstu, izražena je podrška Slovenije za predviđene aktivnosti Crne Gore na putu daljeg uključenja u Evropsku uniju.

Premijer Šturanović je iskazao zadovoljstvo otvaranjem zajedničkog Aplikacionog centra za vize u sklopu Ambasade Slovenije u Podgorici za sve zemlje šengenskog sistema , čime je pojednostavljenja procedura za izdavanje viza građanima Crne Gore. On je uvjeren da će adekvatna primjena Sporazuma o viznim olakšicama i skoro izdavanje ličnih dokumenata sa biometrijskim podacima u našoj zemlji, u skladu sa najnovijim međunarodnim standardima, biti veliki koraci ka uspostavljanju bezviznog režima između Crne Gore i EU.

Na sastanku, sagovornici su iskazali zadovoljstvo kontinuiranim, intenzivnim i sadržajnim političkim dijalogom između dvije zemlje i izrazili uvjerenje da će bilateralna saradnja biti dalje unaprijeđena u narednom periodu. U razgovoru su razmotrene i mogućnosti konkretizacije buduće saradnje potpisivanjem sporazuma u različitim oblastima.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?