Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Црне Горе Жељко Штурановић примио амбасадора Републике Словеније у Црној Гори Јернеја Видетича

Објављено: 18.01.2008. 20:45 Аутор: Насловна страна
Словенија ће се током свог предсједавања Савјетом Европске уније залагати за даље укључење Црне Горе и осталих држава Западног Балкана у европске структуре саопштено је данас током разговора предсједника Владе Црне Горе Жељка Штурановића и амбасадора Републике Словеније у Црној Гори, Јернеја Видетича.
Амбасадор Видетич је представио приоритете словеначког полугодишњег предсједавања Савјетом Европске уније, које је отпочело 1. јануара о.г. Поред јачања европске перспективе земаља Западног Балкана, он је истакао и значај који ће његова земља посветити будућем развоју Европске уније у контексту ефикасне ратификације реформског Лисабонског уговора, те успјешног иницирања новог круга примјене Лисабонске стратегије ЕУ. Такође, словеначки амбасадор је апострофирао важност климатско-енергетских питања и промоцију интеркултурног дијалога, које ће његова земља иницирати током предсједавања најзначајнијим органом Европске уније.
Премијер Штурановић пожелио је Словенији успјех у предсједавању Савјетом ЕУ, у првој половини 2008. године, и изразио задовољство што ће она, у том својству, своју пажњу усмјерити на регион Западног Балкана и његове европске перспективе, те да ће подржавати европске амбиције Црне Горе и других земаља региона. Он је истакао важност ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању у свим скупштинама чланица ЕУ, и стим у вези је казао да се нада да ће ускоро бити потврђен у од стране словеначког Парламента. Предсједник Владе је саопштио је амбасадору Видетичу да Црне Горе има намјеру да, кроз успјешну имплементацију Споразума, током словеначког предсједавања поднесе апликацију за чланство у ЕУ. У овом контексту, изражена је подршка Словеније за предвиђене активности Црне Горе на путу даљег укључења у Европску унију.

Премијер Штурановић је исказао задовољство отварањем заједничког Апликационог центра за визе у склопу Амбасаде Словеније у Подгорици за све земље шенгенског система , чиме је поједностављења процедура за издавање виза грађанима Црне Горе. Он је увјерен да ће адекватна примјена Споразума о визним олакшицама и скоро издавање личних докумената са биометријским подацима у нашој земљи, у складу са најновијим међународним стандардима, бити велики кораци ка успостављању безвизног режима између Црне Горе и ЕУ.

На састанку, саговорници су исказали задовољство континуираним, интензивним и садржајним политичким дијалогом између двије земље и изразили увјерење да ће билатерална сарадња бити даље унапријеђена у наредном периоду. У разговору су размотрене и могућности конкретизације будуће сарадње потписивањем споразума у различитим областима.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?