Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa VI sjednice Savjeta za izgradnju autoputeva u Crnoj Gori

Objavljeno: 05.02.2008. 00:45 Autor: Naslovna strana
Šesta sjednica Savjeta za izgradnju autoputeva u Crnoj Gori, kojom je predsjedavao predsjednik Vlade u ostavci i predsjednik Savjeta Željko Šturanović, održana je danas. Sjednici su prisustvovali potpredsjednik Vlade i Savjeta Vujica Lazovic, ministri Igor Lukšić, Andrija Lompar, Branimir Gvozdenović, direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović, direktor Monteputa Ratko Ivanović i sekretar Angelina Živković.

Savjet je razmatrao informaciju o aktuelnom stanju realizacije projekta izgradnje autoputeva u Crnoj Gori. Poseban akcenat, u okviru Studije izvodljivosti, stavljen je na Okrugli sto, koji će biti održan 8.februara u Podgorici i na kojem će konsultantska kompanija Luj Berže (Louis Berger SAS) prezentirati dosadašnji rad na studiji.

Za drugu fazu, Svjetska banka odabrala je holandsku konsultantsku kompaniju ECORYS, koja će, u roku od 6 mjeseci i u vrijednosti od 164.000 US dolara, izraditi Studiju o opcijama javno-privatnog partnerstva za autoputeve. Planirano je da konsultanti te kompanije stignu u Crnu Goru 11. februara t.g.
Na današnjem sastanku Savjeta saopšteno je da, zavisno od kvaliteta studije, Projektni tim Vlade Crne Gore počne praćenje i da podršku toj fazi projekta, s posebnim zadatkom da ukaže na prioritetnost autoputa od Bara do Boljara.

Uporedo sa navedenim aktivnostima, Građevinski fakultet Univerzitete Crne Gore i Centar za puteve Vojvodina, za izradu idejnog projekta autoputa od Bara do Boljara (dionica Smokovac-Veruša) izvršili su potrebne geotehničke radove. U toku su i radovi na izradi projekta trase puta, koji ima, kada je riječ o objektima (mostovi, tuneli, potporni zidovi itd) veliki broj završenih pozicija. Reviziona komisija za idejni projekat, koju je formirala Direkcija za saobraćaj, sukcesivno radi na zaokruženim cjelinama, koje projektanti imaju zadatak da dostave.

U okviru informacije o izgradnji autoputeva, razmatrane su i pojedine smjernice, u okviru standarda za oblast projektovanja autoputeva, koji se primjenjuju u zemljama Evropske unije.
Savjet je razmatrao i informaciju o realizaciji tendera za izradu generalnog projekta i prethodne studije opravdanosti izgradnje brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja, objavljenog 30. novembra 2007. godine. Rok za pripremu i predaju ponuda bio je 15. januar 2008. godine. Postupak provjere i vrednovanja pet dostavljenih ponuda je u toku i biće završen do 15. februara t.g.

Na današnjoj sjednici razmatran je i ažurirani Program eliminacije uskih grla na saobraćajnoj mreži u Crnoj Gori, u periodu od 2007-2009. U dosadašnjem toku, konstatovan je progres u svim fazama, bilo da je riječ o projektovanju, tenderskoj proceduri ili izvođenju radova. Trenutno se radi na izgradnji trećih traka Kufin i Sutomore, a u toku je i rekonstrukcija dionice magistralnog puta od Mioske do Kolašina. Takođe, teku radovi na izgradnji dionice od Lipaca do Knež laza, kao i na bulevaru od Bečića do Rafailovića. Ubrzo se očekuje početak radova na trećoj traci Savina u Herceg Novom. Za izgradnju obilaznice oko Rožaja, za uzvođača radova izabran Konstruktor dd Split. U tenderskoj proceduri su i izbor izvođača radova na trećim trakama u Lepetanima i Kamenarima, dionicama od Dragalj polja do Grahova i od tunela Ivica do Žabljaka. U fazi projektovanja su i obilaznice: Tivat, Golubovci, Nikšić, Kolašin, Bijelo Polje, Berane, Kotor, Budva, Bar i most Port Milena.

Na mapi su prikazane evropske zemlje koje su usvojile TEM standarde (Trans-evropski standardi za projektovanje autoputeva sjever-jug). Prema legendi mape, autoput Bar-Podgorica- Beograd je predstavljen kao odobren TEM putni pravac.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?