Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са ВИ сједнице Савјета за изградњу аутопутева у Црној Гори

Објављено: 05.02.2008. 00:45 Аутор: Насловна страна
Шеста сједница Савјета за изградњу аутопутева у Црној Гори, којом је предсједавао предсједник Владе у оставци и предсједник Савјета Жељко Штурановић, одржана је данас. Сједници су присуствовали потпредсједник Владе и Савјета Вујица Лазовиц, министри Игор Лукшић, Андрија Ломпар, Бранимир Гвозденовић, директор Дирекције за саобраћај Веселин Грбовић, директор Монтепута Ратко Ивановић и секретар Ангелина Живковић.

Савјет је разматрао информацију о актуелном стању реализације пројекта изградње аутопутева у Црној Гори. Посебан акценат, у оквиру Студије изводљивости, стављен је на Округли сто, који ће бити одржан 8.фебруара у Подгорици и на којем ће консултантска компанија Луј Берже (Лоуис Бергер САС) презентирати досадашњи рад на студији.

За другу фазу, Свјетска банка одабрала је холандску консултантску компанију ЕЦОРYС, која ће, у року од 6 мјесеци и у вриједности од 164.000 УС долара, израдити Студију о опцијама јавно-приватног партнерства за аутопутеве. Планирано је да консултанти те компаније стигну у Црну Гору 11. фебруара т.г.
На данашњем састанку Савјета саопштено је да, зависно од квалитета студије, Пројектни тим Владе Црне Горе почне праћење и да подршку тој фази пројекта, с посебним задатком да укаже на приоритетност аутопута од Бара до Бољара.

Упоредо са наведеним активностима, Грађевински факултет Универзитете Црне Горе и Центар за путеве Војводина, за израду идејног пројекта аутопута од Бара до Бољара (дионица Смоковац-Веруша) извршили су потребне геотехничке радове. У току су и радови на изради пројекта трасе пута, који има, када је ријеч о објектима (мостови, тунели, потпорни зидови итд) велики број завршених позиција. Ревизиона комисија за идејни пројекат, коју је формирала Дирекција за саобраћај, сукцесивно ради на заокруженим цјелинама, које пројектанти имају задатак да доставе.

У оквиру информације о изградњи аутопутева, разматране су и поједине смјернице, у оквиру стандарда за област пројектовања аутопутева, који се примјењују у земљама Европске уније.
Савјет је разматрао и информацију о реализацији тендера за израду генералног пројекта и претходне студије оправданости изградње брзе саобраћајнице дуж црногорског приморја, објављеног 30. новембра 2007. године. Рок за припрему и предају понуда био је 15. јануар 2008. године. Поступак провјере и вредновања пет достављених понуда је у току и биће завршен до 15. фебруара т.г.

На данашњој сједници разматран је и ажурирани Програм елиминације уских грла на саобраћајној мрежи у Црној Гори, у периоду од 2007-2009. У досадашњем току, констатован је прогрес у свим фазама, било да је ријеч о пројектовању, тендерској процедури или извођењу радова. Тренутно се ради на изградњи трећих трака Куфин и Сутоморе, а у току је и реконструкција дионице магистралног пута од Миоске до Колашина. Такође, теку радови на изградњи дионице од Липаца до Кнеж лаза, као и на булевару од Бечића до Рафаиловића. Убрзо се очекује почетак радова на трећој траци Савина у Херцег Новом. За изградњу обилазнице око Рожаја, за узвођача радова изабран Конструктор дд Сплит. У тендерској процедури су и избор извођача радова на трећим тракама у Лепетанима и Каменарима, дионицама од Драгаљ поља до Грахова и од тунела Ивица до Жабљака. У фази пројектовања су и обилазнице: Тиват, Голубовци, Никшић, Колашин, Бијело Поље, Беране, Котор, Будва, Бар и мост Порт Милена.

На мапи су приказане европске земље које су усвојиле ТЕМ стандарде (Транс-европски стандарди за пројектовање аутопутева сјевер-југ). Према легенди мапе, аутопут Бар-Подгорица- Београд је представљен као одобрен ТЕМ путни правац.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?