Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Željko Šturanović primio novoimenovanog nerezidentnog ambasadora Republike Finske u Crnoj Gori Arija Heikinena

Objavljeno: 15.02.2008. 20:16 Autor: Naslovna strana
Finska će podržati aplikaciju Crne Gore za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji tokom prve polovine o.g. - istaknuto je u razgovoru predsjednika Vlade Crne Gore u ostavci Željka Šturanovića i novoimenovanog ambasadora Republike Finske u Crnoj Gori, Ari Heikinena.

Ambasador Heikinen je iskazao zadovoljstvo postavljenjem na mjesto diplomatskog predstavnika Finske u Crnoj Gori. Pohvalivši značajan progres i reformske aktivnosti koje se sprovode u našoj zemlji, finski ambasador je istakao uvjerenje da veoma dobri odnosi dviju zemalja predstavljaju čvrstu osnovu za dalje unaprijeđenje buduće, prvenstveno ekonomske saradnje.

Premijer Šturanović je izrazio zahvalnost kontinuiranoj podršci koju je Finska pružala Crnoj Gori na putu evropskih i evroatlantskih integracija. On je istakao da je za Crnu Goru od posebnog značaja brza ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od strane parlamenata država članica EU. Pomenuvši namjeru Crne Gore da podnese zahtjev za status kandidata za članstvo u EU, u prvoj polovini 2008. godine, premijer Šturanović je u tom pravcu, zatražio podršku Finske. On je takođe izrazio nadu da će i Finska, uključivanjem u projekat Zajedničkog aplikacionog centra, omogućiti izdavanje viza crnogorskim državljanima u Podgorici.

Ambasador Heikinen je potvrdio spremnost finske Vlade da nastavi čvrstu podršku aktivnostima koje naša zemlja sprovodi na putu evropskih i evroatlantskih integracija, i izrazio raspoloženje da se i Finska pridruži grupi država koje će izdavati vize našim građanima u Podgorici.

Sagovornici su izrazili uvjerenje da će ekonomska saradnja biti unaprijeđena u narednom periodu, posebno u domenu povećanja robne razmjene između dvije zemlje, i većeg prisustva finskih investitora u Crnoj Gori. Predviđeno potpisivanje Sporazuma o zaštiti i promociji investicija između Crne Gore i Republike Finske dodatno će afirmisati ekonomsku saradnju između dvije države.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?