Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Црне Горе Жељко Штурановић примио новоименованог нерезидентног амбасадора Републике Финске у Црној Гори Арија Хеикинена

Објављено: 15.02.2008. 20:16 Аутор: Насловна страна
Финска ће подржати апликацију Црне Горе за статус кандидата за чланство у Европској унији током прве половине о.г. - истакнуто је у разговору предсједника Владе Црне Горе у оставци Жељка Штурановића и новоименованог амбасадора Републике Финске у Црној Гори, Ари Хеикинена.

Амбасадор Хеикинен је исказао задовољство постављењем на мјесто дипломатског представника Финске у Црној Гори. Похваливши значајан прогрес и реформске активности које се спроводе у нашој земљи, фински амбасадор је истакао увјерење да веома добри односи двију земаља представљају чврсту основу за даље унапријеђење будуће, првенствено економске сарадње.

Премијер Штурановић је изразио захвалност континуираној подршци коју је Финска пружала Црној Гори на путу европских и евроатлантских интеграција. Он је истакао да је за Црну Гору од посебног значаја брза ратификација Споразума о стабилизацији и придруживању од стране парламената држава чланица ЕУ. Поменувши намјеру Црне Горе да поднесе захтјев за статус кандидата за чланство у ЕУ, у првој половини 2008. године, премијер Штурановић је у том правцу, затражио подршку Финске. Он је такође изразио наду да ће и Финска, укључивањем у пројекат Заједничког апликационог центра, омогућити издавање виза црногорским држављанима у Подгорици.

Амбасадор Хеикинен је потврдио спремност финске Владе да настави чврсту подршку активностима које наша земља спроводи на путу европских и евроатлантских интеграција, и изразио расположење да се и Финска придружи групи држава које ће издавати визе нашим грађанима у Подгорици.

Саговорници су изразили увјерење да ће економска сарадња бити унапријеђена у наредном периоду, посебно у домену повећања робне размјене између двије земље, и већег присуства финских инвеститора у Црној Гори. Предвиђено потписивање Споразума о заштити и промоцији инвестиција између Црне Горе и Републике Финске додатно ће афирмисати економску сарадњу између двије државе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?