Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore u ostavci Željko Šturanović primio državnog ministra u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Njemačke Gernota Erlera

Objavljeno: 28.02.2008. 23:45 Autor: Naslovna strana
Premijer Šturanović izrazio je zahvalnost kontinuiranoj podršci koju je Njemačka pružala Crnoj Gori u periodu nakon obnavljanja državnosti, pogotovo na putu evropskih i evroatlantskih integracija. Konstatujući da je naša zemlja ušla u novu, zahtjevniju fazu tih procesa, koja se ogleda prvenstveno u efikasnoj primjeni Privremenog i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, predsjednik Vlade je istakao da je za Crnu Goru od posebnog značaja brza ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od strane parlamenata država članica EU. Ponovivši namjeru Crne Gore da podnese zahtjev za status kandidata za članstvo u EU, u prvoj polovini ove godine, premijer Šturanović je, u tom smislu, zatražio podršku Njemačke. On je takođe izrazio nadu da će pregovori o bezviznom režimu između Crne Gore i EU, započeti prošle nedjelje u Podgorici, biti okončani do kraja tekuće godine, što će biti od velikog značaja za građane Crne Gore. Premijer Šturanović apostrofirao je značaj predstojećeg Samita NATO, koji će se održati u Bukureštu početkom aprila o.g., a biće posvećen regionu. U tom kontekstu, on je istakao važnost dalje integracije zemalja Zapadnog Balkana, što će doprinijeti širenju zone stabilnosti i bezbjednosti u regionu. Premijer je izrazio uvjerenje da će i nova crnogorska Vlada nesmanjenim intenzitetom nastaviti proces evropskih i evroatlantskih integracija, i raditi na ostvarenju zacrtanih strateških prioriteta, prvenstveno ekonomskog razvoja i poboljšanja životnog standarda građana Crne Gore.
Državni ministar Erler istakao je veliki lični doprinos premijera Šturanovića u razvoju Crne Gore za vrijeme njegovog mandata, koji su obilježili veoma važni, i kako je rekao, istorijski događaji, prvenstveno usvajanje Ustava i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Pohvalivši značajan progres i reformske aktivnosti koje se sprovode u našoj zemlji, njemački državni ministar naglasio je da Crna Gora predstavlja pozitivan primjer u regionu, posebno u kontekstu političkog doprinosa unapređenju bezbjednosti Zapadnog Balkana. On je izrazio namjeru njemačke Vlade da nastavi sprovođenje politike otvorenih vrata prema Crnoj Gori i ostalim zemljama regiona na putu uključenja u evropske i evroatlantske strukture. S tim u vezi, obećana je veoma brza ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore i EU u njemačkom Parlamentu.
Sagovornici su izrazili uvjerenje da veoma dobri odnosi dviju zemalja predstavljaju čvrstu osnovu za dalje unaprijeđenje ekonomske saradnje, posebno u domenu povećanja robne razmjene. U tom pravcu, izraženo je obostrano uvjerenje da će imenovanje prvog crnogorskog ambasadora u SR Njemačkoj, Vladimira Radulovića, te predviđeno potpisivanje sporazuma u različitim oblastima, predstavljati novi snažan impuls u odnosima dvije države.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?