Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Црне Горе у оставци Жељко Штурановић примио државног министра у Министарству иностраних послова Савезне Републике Њемачке Гернота Ерлера

Објављено: 28.02.2008. 23:45 Аутор: Насловна страна
Премијер Штурановић изразио је захвалност континуираној подршци коју је Њемачка пружала Црној Гори у периоду након обнављања државности, поготово на путу европских и евроатлантских интеграција. Констатујући да је наша земља ушла у нову, захтјевнију фазу тих процеса, која се огледа првенствено у ефикасној примјени Привременог и Споразума о стабилизацији и придруживању, предсједник Владе је истакао да је за Црну Гору од посебног значаја брза ратификација Споразума о стабилизацији и придруживању од стране парламената држава чланица ЕУ. Поновивши намјеру Црне Горе да поднесе захтјев за статус кандидата за чланство у ЕУ, у првој половини ове године, премијер Штурановић је, у том смислу, затражио подршку Њемачке. Он је такође изразио наду да ће преговори о безвизном режиму између Црне Горе и ЕУ, започети прошле недјеље у Подгорици, бити окончани до краја текуће године, што ће бити од великог значаја за грађане Црне Горе. Премијер Штурановић апострофирао је значај предстојећег Самита НАТО, који ће се одржати у Букурешту почетком априла о.г., а биће посвећен региону. У том контексту, он је истакао важност даље интеграције земаља Западног Балкана, што ће допринијети ширењу зоне стабилности и безбједности у региону. Премијер је изразио увјерење да ће и нова црногорска Влада несмањеним интензитетом наставити процес европских и евроатлантских интеграција, и радити на остварењу зацртаних стратешких приоритета, првенствено економског развоја и побољшања животног стандарда грађана Црне Горе.
Државни министар Ерлер истакао је велики лични допринос премијера Штурановића у развоју Црне Горе за вријеме његовог мандата, који су обиљежили веома важни, и како је рекао, историјски догађаји, првенствено усвајање Устава и потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању. Похваливши значајан прогрес и реформске активности које се спроводе у нашој земљи, њемачки државни министар нагласио је да Црна Гора представља позитиван примјер у региону, посебно у контексту политичког доприноса унапређењу безбједности Западног Балкана. Он је изразио намјеру њемачке Владе да настави спровођење политике отворених врата према Црној Гори и осталим земљама региона на путу укључења у европске и евроатлантске структуре. С тим у вези, обећана је веома брза ратификација Споразума о стабилизацији и придруживању Црне Горе и ЕУ у њемачком Парламенту.
Саговорници су изразили увјерење да веома добри односи двију земаља представљају чврсту основу за даље унапријеђење економске сарадње, посебно у домену повећања робне размјене. У том правцу, изражено је обострано увјерење да ће именовање првог црногорског амбасадора у СР Њемачкој, Владимира Радуловића, те предвиђено потписивање споразума у различитим областима, представљати нови снажан импулс у односима двије државе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?