Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio ambasadora Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimira Jukića

Objavljeno: 25.04.2008. 21:09 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je danas ambasadora Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimira Jukića.

Iskazujući zadovoljstvo zbog veoma dobre komunikacije sa crnogorskim institucijama, Ambasador Jukić je okarakterisao odnose dvije zemlje dobrosusjedskim, bez bilo kakvih otvorenih pitanja. On je čestitao Crnoj Gori na uspjesima koje postiže na svom jasno zacrtanom putu evropskih i evroatlantskih integracija. S tim u vezi, ambasador je informisao premijera o usvajanju seta zakona o reformi policije u Bosni i Hercegovini, što će omogućiti potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom do kraja maja.

Premijer Đukanović je naglasio snažan prijateljski odnos koji Crna Gora ima prema svim susjedima, i izrazio zadovoljstvo dosadašnjom bilateranom saradnjom naše zemlje i Bosne i Hercegovine. On je iznio stav da će odlična politička komunikacija i planirani susreti na najvišem političkom nivou svakako unijeti nov dinamizam u razvoj ekonomske i kulturne saradnje. Predsjednik Vlade je naglasio da ekonomski otvoren sistem u Crnoj Gori upućuje na intezivnu regionalnu saradnju, te da je dobra komunikacija i saradnja u regionu preduslov evropske i evroatlantske integracije. Čestitajući na pronađenoj formuli za sprovođenje reformi neophodnih za potpisivanje SSP Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom, premijer Đukanović je ispoljio očekivanje da će institucionalizovanje odnosa sa EU doprinijeti boljem funkcionisanju sistema i sprovođenju daljih reformi u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora bilo je riječi i o konkretnim modalitetima buduće saradnje dvije države. Konstatovano je da postoji obostrani interes za unapređenje saobraćajne infrastrukture koja povezuje zemlje, pri čemu je istaknut značaj izgradnje željezničke pruge Nikšić Čapljina, kao dijela regionalne željeznice Bar-Sarajevo, i rekonstrukcije magistralnog puta između dvije zemlje, što će pospješiti turističke i robne tokove. Izražena je obostrana spremnost za realizaciju zajedničkih projekata iz oblasti energetike, prvenstveno u cilju adekvatne valorizacije vodnih potencijala Bilećkog jezera. Bilo je riječi i o intenziviranju saradnje u oblastima turizma i odbrane. Ocijenjeno je da će najavljeno potpisivanje seta bilateralnih sporazuma u oblastima pravosuđa, obrazovanja, kulture, inostranih poslova, kao i Sporazum o granici, predstavljati važnu infrastrukturnu kariku za unaprijeđenje ukupnih odnosa dvije države.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?