Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио амбасадора Босне и Херцеговине у Црној Гори Бранимира Јукића

Објављено: 25.04.2008. 21:09 Аутор: Насловна страна
Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио је данас амбасадора Босне и Херцеговине у Црној Гори Бранимира Јукића.

Исказујући задовољство због веома добре комуникације са црногорским институцијама, Амбасадор Јукић је окарактерисао односе двије земље добросусједским, без било каквих отворених питања. Он је честитао Црној Гори на успјесима које постиже на свом јасно зацртаном путу европских и евроатлантских интеграција. С тим у вези, амбасадор је информисао премијера о усвајању сета закона о реформи полиције у Босни и Херцеговини, што ће омогућити потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом до краја маја.

Премијер Ђукановић је нагласио снажан пријатељски однос који Црна Гора има према свим сусједима, и изразио задовољство досадашњом билатераном сарадњом наше земље и Босне и Херцеговине. Он је изнио став да ће одлична политичка комуникација и планирани сусрети на највишем политичком нивоу свакако унијети нов динамизам у развој економске и културне сарадње. Предсједник Владе је нагласио да економски отворен систем у Црној Гори упућује на интезивну регионалну сарадњу, те да је добра комуникација и сарадња у региону предуслов европске и евроатлантске интеграције. Честитајући на пронађеној формули за спровођење реформи неопходних за потписивање ССП Босне и Херцеговине са Европском унијом, премијер Ђукановић је испољио очекивање да ће институционализовање односа са ЕУ допринијети бољем функционисању система и спровођењу даљих реформи у Босни и Херцеговини.

Током разговора било је ријечи и о конкретним модалитетима будуће сарадње двије државе. Констатовано је да постоји обострани интерес за унапређење саобраћајне инфраструктуре која повезује земље, при чему је истакнут значај изградње жељезничке пруге Никшић Чапљина, као дијела регионалне жељезнице Бар-Сарајево, и реконструкције магистралног пута између двије земље, што ће поспјешити туристичке и робне токове. Изражена је обострана спремност за реализацију заједничких пројеката из области енергетике, првенствено у циљу адекватне валоризације водних потенцијала Билећког језера. Било је ријечи и о интензивирању сарадње у областима туризма и одбране. Оцијењено је да ће најављено потписивање сета билатералних споразума у областима правосуђа, образовања, културе, иностраних послова, као и Споразум о граници, представљати важну инфраструктурну карику за унапријеђење укупних односа двије државе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?