Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SMANJENJE NAPUŠTANJA ŠKOLE I POBOLJŠANJE ŠKOLSKOG I SOCIJALNOG USPJEHA UČENIKA PRIPADNIKA RE POPULACIJE

Objavljeno: 16.12.2019. 19:54 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

U skladu sa Strategijom za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana 2016-2020, i u cilju podizanja kvaliteta rada sa učenicima i njihove integracije, u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, službenici Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica posjetili su škole u opštinama u kojima se bilježi značajan broj školske djece RE populacije: Podgorica, Nikšić, Berane, Rožaje, Bijelo Polje, Tivat, Herceg Novi, Bar, Ulcinj, Kotor, Cetinje, Pljevlja. Tom prilikom, razgovarali su sa djecom, njihovim roditeljima i nastavnim osobljem, prevashodno o prevenciji fenomena dječijih ugovorenih brakova i ranog napuštanja škole, važnosti obrazovanja, ali i ostalim tekućim pitanjima. Razgovore su vodili u školama, ali i u naseljima gdje žive.

PR služba Ministarstva prosvjete

Roditelji su upoznati s mjerama i aktivnostima koje Ministarstvo prosvjete zajedno s partnerima preduzima za povećanje stope upisa romske djece u školu, kao i sa mjerama podrške u obrazovanju, a predočeni su im svi napori koji se ulažu na ovom polju. Govoreno je o dodjeljivanju besplatnih udžbenika, prevozu, saradnicima u socijalnoj inkluziji RE u obrazovanju, mentorima, stipendijama za učenike srednjih škola, kao i za studente.

Tim koji je razgovarao sa roditeljima izrazio je zadovoljstvo brojnošću roditelja koji su prisustvovali promocijama u navedenim opštinama.

Aktivnosti su održane tokom novembra i decembra, 2019. godine, a realizovalo ih je Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinka prava.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?