Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Obezbijeđeni tablet uređaji za učenike srednjih škola RE populacije

Objavljeno: 18.05.2020. 19:36 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete
NVO Mladi Romi dodjelila je tablet uređaje sa 15 GB besplatnog interneta za naredna dva mjeseca za 100 učenika/ca osnovnih i srednjih škola iz ukupno 11 crnogorskih opština. Ova vrijedna pomoć učenicima/ama osigurana je uz pomoć Ministarstva prosvjte, Ambasade SAD u Podgorici i kompanije Telenor.

Ambasada SAD u Podgorici, kroz projekat Obezbjeđivanje jednakog pristupa obrazovanju za crnogorske RE srednjoškolce tokom COVID-19 koji sprovodi NVO Mladi Romi uz podršku fondova namijenjim alumnistima programa Stejt dipartmenta, finansirala je nabavku 75 tablet uređaja sa besplatnim internet pristupom za srednjoškolce/ke romske i egipćanske nacionalnosti. Ukupna vrijednost projekta iznosi 9 975 dolara. Tableti su raspodijeljeni učenicima/ama iz srednjih škola u devet crnogorskih opština i to: Herceg Novi, Bar, Ulcinj, Tivat, Podgorica, Nikšić, Rožaje, Mojkovac i Bijelo Polje.

Ministarstvo prosvjete je za RE učenike/ce iz sedam osnovnih škola u sedam crnogorskih opština obezbijedila 25 tablet uređaja, a ukupna vrijednost ove donacije iznosi 3 000 eura. Tableti su podijeljeni učenicima/ama osmog i devetog razreda u Herceg Novom, Baru, Bijelom Polju, Beranama, Cetinju, Nikšiću i Podgorici.

Kompanija Telenor Crna Gora je učenicima/ama donirala 100 SIM kartica sa besplatnim internetom za naredna dva mjeseca.

Pored toga što je cilj ove inicijative bio obezbjeđivanje mogućnosti za praćenje nastave učenika/ca iz porodica koje nisu u mogućnosti da nabave neophodnu opremu, i imajući u vidu i to da je proces digitalizacije bio neminovan i u „redovnim” uslovima života, svrha je takođe i napredovanje u korišćenju moderne tehnologije od strane učenika iz romske populacije.

NVO Mladi Romi je još krajem proteklog mjeseca obezbijedila i raspodijelila 60 tableta za učenike osnovnih i srednjih škola, te su ovom donacijom svi učenici/ce srednjih škola iz RE zajednice opremljeni tablet uređajima, besplatnim internetom za naredna dva mjeseca koji će im služiti u procesu daljeg obrazovanja.



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?