Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana sjednica Savjeta za izgradnju autoputeva u Crnoj Gori

Objavljeno: 23.05.2008. 01:48 Autor: Naslovna strana
Sjednica Savjeta za izgradnju autoputeva u Crnoj Gori, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta i predsjednik Vlade Milo Đukanović održana je danas.

Savjet je razmatrao rezultate Studije izvodljivosti za dva autoputa i Izvještaj o projektovanju javno-privatnih struktura za autoput od Bara do Boljara, odnosno varijante finansijske analize pod kojima je moguće učešće privatnog kapitala u tom projektu.

Takođe, posmatrajući detalje sprovedene inženjerske studije, bilo je riječi o preporukama izgradnje punog profila autoputa, u jednoj fazi na dionicama Smokovac-Mateševo-Boljare. Na sjednici su, u susret Crnogorskom investicionom forumu, razmatrane i zakonske pretpostavke za efikasnu realizaciju projekta.

Forum će biti održan u Londonu pod pokroviteljstvom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Planirano je da taj veliki skup otvore predsjednik Vlade Milo Đukanović i predsjednik EBRD Žan Lemijer.

Na današnjem zasjijedanju Savjet je razmatrao i najnoviju informaciju o realizaciji tendera za izradu Generalnog projekta i prethodne Studije opravdanosti izgradnje brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja.

Tenderska procedura je okončana, a Ugovor o izradi Generalnog projekta i prethodne Studije opravdanosti, potpisan je 13. maja 2008. sa Institutom građevinarstva Hrvatske (IGH), čime je toj instituciji povjeren petomjesečni posao vrijedan 278.000 eura.

Savjet je razmatrao I realizaciju Program eliminacije uskih grla na saobraćajnoj mreži u Crnoj Gori, koji realizuje Direkcija za saobraćaj u saradnji sa opštinama. Treće trake Kufin, Lepetani i Rafailovići puštene su u saobraćaj 21. maja, dok je otvaranje trećih traka od Herceg Novog-Savina I u Sutomoru planirano za prvi, odnosno petnaesti jun.

Kada je riječ o izgradnji bulevara od Bečića do Rafailovića, opština Budva, uputila je zahtjev za manje pomijeranje roka, zbog potrebe postavljanja instalacija. U toku je i rekonstrukcija dionice magistralnog puta od Mioske do Kolašina, izgradnja dionice od Lipaca do Knež laza i od Dragalja do Grahova.

Austrijska kompanija PORR izvodiće radove za drugu fazu na tunelu Ivica i na putu od tunela do Žabljaka, te na obilaznici Kolašin. Izgradnja treće trake Komenari je odložena za period poslije turističke sezone, odnosno za oktobar, a radovi će biti završeni do kraja godine. Pored Rožaja, otpočeli su i radovi na obilaznicama Nikšić i Berane. U fazi projektovanja su obilaznice Golubovci i Tivat, potom dionice puteva od Grahova do Osječenice, od Osječenice do Vilusa, te od Šavnika do Grabovica.

Projekat za Port Milena u Ulcinju, radi Direkcija javnih radova, a raspisivanje tendera za izvođenje radova očekuje se u julu. Za obilaznicu Kotora urađena je Studija opravdanosti, dok se za za zaobilaznicu
Budva pripremaju urbanističko-tehnički uslovi. Generalni projekat obilaznice oko Bara, dio je posla koji je povjeren Institutu građevinsratva Hrvatske,I radi se kao prioritet u sklopu Generalnog projekta izgradnje brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja čiji je
investitor Monteput doo.

Nakon sjednice Savjeta održane su prezetacije rezultata koje su uradili Luj Beržea i ECORYS-a,kompanija angažovanh na realizaciji prve i druge faze projekta izgradnje autoputeva u Crnoj Gori. Međunarodna Finansijska
Korporacija (IFC), angažovani savjetnik za treću, odnosno transakcionu fazu, predstavila modus operandi i dinamiku aktivnosti u okviru njihovog Ugovora sa Vladom Crne Gore.

Građevinski fakultet Univerziteta Crne Gore, kao odgovorni projektant predstavio ažurirani Idejni projekat za dionicu autoputa od Smokovca do Uvača, gdje su terenske karakteristike i veliki broj objekata (11 tunela i
14 mostova) na trasi dužine 34 km, opredijelili računski brzinu na od 100 km/h.

Sjednici Savjeta prisustvovali su potpredsjednik Savjeta i potpredsjednik
Vlade Vujica Lazović, te članovi- ministri Igor Lukšić, Andrija Lompar, direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović, direktor Monteputa Ratko Ivanović i sekretar Angelina Živković.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?