Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана сједница Савјета за изградњу аутопутева у Црној Гори

Објављено: 23.05.2008. 01:48 Аутор: Насловна страна
Сједница Савјета за изградњу аутопутева у Црној Гори, којом је предсједавао предсједник Савјета и предсједник Владе Мило Ђукановић одржана је данас.

Савјет је разматрао резултате Студије изводљивости за два аутопута и Извјештај о пројектовању јавно-приватних структура за аутопут од Бара до Бољара, односно варијанте финансијске анализе под којима је могуће учешће приватног капитала у том пројекту.

Такође, посматрајући детаље спроведене инжењерске студије, било је ријечи о препорукама изградње пуног профила аутопута, у једној фази на дионицама Смоковац-Матешево-Бољаре. На сједници су, у сусрет Црногорском инвестиционом форуму, разматране и законске претпоставке за ефикасну реализацију пројекта.

Форум ће бити одржан у Лондону под покровитељством Европске банке за обнову и развој (ЕБРД). Планирано је да тај велики скуп отворе предсједник Владе Мило Ђукановић и предсједник ЕБРД Жан Лемијер.

На данашњем засјиједању Савјет је разматрао и најновију информацију о реализацији тендера за израду Генералног пројекта и претходне Студије оправданости изградње брзе саобраћајнице дуж црногорског приморја.

Тендерска процедура је окончана, а Уговор о изради Генералног пројекта и претходне Студије оправданости, потписан је 13. маја 2008. са Институтом грађевинарства Хрватске (ИГХ), чиме је тој институцији повјерен петомјесечни посао вриједан 278.000 еура.

Савјет је разматрао И реализацију Програм елиминације уских грла на саобраћајној мрежи у Црној Гори, који реализује Дирекција за саобраћај у сарадњи са општинама. Треће траке Куфин, Лепетани и Рафаиловићи пуштене су у саобраћај 21. маја, док је отварање трећих трака од Херцег Новог-Савина И у Сутомору планирано за први, односно петнаести јун.

Када је ријеч о изградњи булевара од Бечића до Рафаиловића, општина Будва, упутила је захтјев за мање помијерање рока, због потребе постављања инсталација. У току је и реконструкција дионице магистралног пута од Миоске до Колашина, изградња дионице од Липаца до Кнеж лаза и од Драгаља до Грахова.

Аустријска компанија ПОРР изводиће радове за другу фазу на тунелу Ивица и на путу од тунела до Жабљака, те на обилазници Колашин. Изградња треће траке Коменари је одложена за период послије туристичке сезоне, односно за октобар, а радови ће бити завршени до краја године. Поред Рожаја, отпочели су и радови на обилазницама Никшић и Беране. У фази пројектовања су обилазнице Голубовци и Тиват, потом дионице путева од Грахова до Осјеченице, од Осјеченице до Вилуса, те од Шавника до Грабовица.

Пројекат за Порт Милена у Улцињу, ради Дирекција јавних радова, а расписивање тендера за извођење радова очекује се у јулу. За обилазницу Котора урађена је Студија оправданости, док се за за заобилазницу
Будва припремају урбанистичко-технички услови. Генерални пројекат обилазнице око Бара, дио је посла који је повјерен Институту грађевинсратва Хрватске,И ради се као приоритет у склопу Генералног пројекта изградње брзе саобраћајнице дуж црногорског приморја чији је
инвеститор Монтепут доо.

Након сједнице Савјета одржане су презетације резултата које су урадили Луј Бержеа и ЕЦОРYС-а,компанија ангажованх на реализацији прве и друге фазе пројекта изградње аутопутева у Црној Гори. Међународна Финансијска
Корпорација (ИФЦ), ангажовани савјетник за трећу, односно трансакциону фазу, представила модус операнди и динамику активности у оквиру њиховог Уговора са Владом Црне Горе.

Грађевински факултет Универзитета Црне Горе, као одговорни пројектант представио ажурирани Идејни пројекат за дионицу аутопута од Смоковца до Увача, гдје су теренске карактеристике и велики број објеката (11 тунела и
14 мостова) на траси дужине 34 км, опредијелили рачунски брзину на од 100 км/х.

Сједници Савјета присуствовали су потпредсједник Савјета и потпредсједник
Владе Вујица Лазовић, те чланови- министри Игор Лукшић, Андрија Ломпар, директор Дирекције за саобраћај Веселин Грбовић, директор Монтепута Ратко Ивановић и секретар Ангелина Живковић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?