Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio komesara za ljudska prava Savjeta Evrope Tomasa Hamarberga

Objavljeno: 07.06.2008. 01:33 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je danas komesara za ljudska prava Savjeta Evrope, Tomasa Hamarberga.

Premijer Đukanović je izrazio zadovoljstvo uspješnom saradnjom Vlade Crne Gore sa Savjetom Evrope u cilju izgradnje demokratskog društva u našoj zemlji. On je istakao poseban senzibilitet koji Crna Gora, kao najmlađa članica, ispoljava prema ispunjavanju obaveza preuzetih članstvom u najstarijoj panevropskoj organizaciji. Potvrda posvećenosti Vlade tom cilju je i usvojeni Akcioni plan za obavljanje obaveza u postprijemnom periodu. Time se potvrđuje zrelost i sposobnost crnogorskog društva da participira u multilateralnim međunarodnim organizacijama. Predsjednik Vlade je pomenuo otvaranje Kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici i Stalne misije Crne Gore pri Savjetu Evrope u Strazburu, kao važne infrastrukturne pretpostavke za unaprjeđenje saradnje. Premijer Đukanović se takođe zahvalio na svesrdnoj pomoći tijela Savjeta Evrope pri konstituisanju teksta Ustava Crne Gore, i izrazio otvorenost Vlade za eventualne sugestije i preporuke u cilju formiranja crnogorskog zakonodavstva u skladu sa standardima SE i EU.

Komesar za ljudska prava SE je zahvalio na odlično organizovanoj redovnoj posjeti njegovog tima Crnoj Gori, koja ima za cilj da, kroz proceduru uobičajenu za sve države članice, procjeni stanje ljudskih prava i prikupi informacije od interesa za pripremu Izvještaja SE o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori. Gospodin Hamarberg je okarakterisao prvi Ustav nezavisne Crne Gore kao odličan model za druge zemlje, i ispoljio posebno zadovoljstvo što je i SE jednim dijelom pomogao njegovu izradu. On je posebno naglasio značaj poštovanja Ustava i izrade i usvajanja odgovarajućeg zakonodavstva, kao i adekvatne primjene usvojenih zakona. U tom pravcu, komesar Hamarberg je izrazio spremnost i punu posvećenost Savjeta Evrope da pomogne Crnoj Gori u jačanju mehanizama koji prate implementaciju zakonodavstva. On je pohvalio i ostvarene reforme u oblasti pravosuđa, pogotovu u pravcu postizanja pune autonomnosti pravosudnog sistema.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo imenovanjem crnogorskog sudije u Sudu za ljudska prava u Strazburu, i ispoljeno očekivanje da će u narednom periodu biti nominovan i agent koji će zastupati prava Crne Gore u parnicama Suda. Konstatovano je da je Crna Gora pristupila najvećem broju ključnih Konvencija Savjeta Evrope, te da je obostrani interes da u bliskoj budućnosti naša zemlja ratifikuje i nekoliko preostalih ugovora.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?