Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио комесара за људска права Савјета Европе Томаса Хамарберга

Објављено: 07.06.2008. 01:33 Аутор: Насловна страна
Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио је данас комесара за људска права Савјета Европе, Томаса Хамарберга.

Премијер Ђукановић је изразио задовољство успјешном сарадњом Владе Црне Горе са Савјетом Европе у циљу изградње демократског друштва у нашој земљи. Он је истакао посебан сензибилитет који Црна Гора, као најмлађа чланица, испољава према испуњавању обавеза преузетих чланством у најстаријој паневропској организацији. Потврда посвећености Владе том циљу је и усвојени Акциони план за обављање обавеза у постпријемном периоду. Тиме се потврђује зрелост и способност црногорског друштва да партиципира у мултилатералним међународним организацијама. Предсједник Владе је поменуо отварање Канцеларије Савјета Европе у Подгорици и Сталне мисије Црне Горе при Савјету Европе у Стразбуру, као важне инфраструктурне претпоставке за унапрјеђење сарадње. Премијер Ђукановић се такође захвалио на свесрдној помоћи тијела Савјета Европе при конституисању текста Устава Црне Горе, и изразио отвореност Владе за евентуалне сугестије и препоруке у циљу формирања црногорског законодавства у складу са стандардима СЕ и ЕУ.

Комесар за људска права СЕ је захвалио на одлично организованој редовној посјети његовог тима Црној Гори, која има за циљ да, кроз процедуру уобичајену за све државе чланице, процјени стање људских права и прикупи информације од интереса за припрему Извјештаја СЕ о стању људских права у Црној Гори. Господин Хамарберг је окарактерисао први Устав независне Црне Горе као одличан модел за друге земље, и испољио посебно задовољство што је и СЕ једним дијелом помогао његову израду. Он је посебно нагласио значај поштовања Устава и израде и усвајања одговарајућег законодавства, као и адекватне примјене усвојених закона. У том правцу, комесар Хамарберг је изразио спремност и пуну посвећеност Савјета Европе да помогне Црној Гори у јачању механизама који прате имплементацију законодавства. Он је похвалио и остварене реформе у области правосуђа, поготову у правцу постизања пуне аутономности правосудног система.

Изражено је обострано задовољство именовањем црногорског судије у Суду за људска права у Стразбуру, и испољено очекивање да ће у наредном периоду бити номинован и агент који ће заступати права Црне Горе у парницама Суда. Констатовано је да је Црна Гора приступила највећем броју кључних Конвенција Савјета Европе, те да је обострани интерес да у блиској будућности наша земља ратификује и неколико преосталих уговора.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?