Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Slovačka višedecenijski prijatelj i saveznik Crne Gore na polju odbrane i bezbjednosti

Objavljeno: 16.01.2020. 15:59 Autor: mod
Ministar odbrane Predrag Bošković primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Slovačke u Crnoj Gori Romana Hlobena.

Bošković se zahvalio Hlobenu na predanom radu i unapređenju saradnje Crne Gore i Slovačke, naročito u oblasti odbrane i bezbjednosti.

Ministar odbrane je naglasio da je zadovoljan odnosima dvije zemlje, pri čemu je posebno istakao podršku Vlade Slovačke u afirmaciji Crne Gore i njene evropske budućnosti.

Bošković je iskazao otvorenost za unapređenje saradnje u oblastima od obostranog interesa i ukazao na značaj zajedničkog doprinosa zemalja saveznica kolektivnom sistemu bezbjednosti. 

Ambasador je naglasio značaj crnogorskog uspjeha na evroatlantskom putu, ne samo za Zapadni Balkan, već i Jugoistočnu Evropu. Poručio je i da o članstvu u NATO-u nije moguće govoriti van konteksta Evropske unije i vrijednosti koje ona baštini.

On je istakao da su NATO i evropske integracije dva komplementarna procesa, sa ciljem stvaranja jakog sistema kolektivne bezbjednosti, kao garanta mira i prosperiteta međunarodne zajednice. 

Hloben je iskazao spremnost Slovačke za definisanjem i sprovođenjem kvalitetnih zajedničkih projekata, koji će dovesti do značajnog unapređenja bilateralne saradnje.

Susret je bio prilika i da sagovornici razmijene informacije o bezbjednosnoj situaciji u regionu, odbrambenim ciljevima, saradnji sa NATO, projektima vojne modernizacije, kao i učešću u međunarodnim misijama i operacijama dvije zemlje.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?