Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio predsjednike Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske Milorada Dodika i Igora Radojičića

Objavljeno: 04.07.2008. 00:20 Autor: Naslovna strana
Premijer Crne Gore Milo Đukanović primio je danas predsjednike Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske, Milorada Dodika i Igora Radojičića.

Premijer Đukanović je izrazio zadovoljstvo zbog tradicionalno dobrih i istorijski utemeljenih odnosa Crne Gore i Republike Srpske i ispoljio očekivanje da se prijateljski odnosi i veoma dobra saradnja još više promovišu i upotpune realizacijom zajedničkih projekata u raznovrsnim oblastima saradnje. On je istakao posebnu pažnju koju Vlada Crne Gore poklanja unaprijeđenju regionalne saradnje, i s tim u vezi, razvoju odnosa sa Bosnom i Hercegovinom i njenim entitetima. Predsjednik Đukanović je istakao neumitnu evropsku perspektivu regiona, i njen značaj i za međusobne odnose država u regionu Jugoistočne Evrope, koje po prvi put u novijoj istoriji imaju usaglašenu viziju upravo u tom domenu.

Ocijenivši odnose Republike Srpske i Crne Gore veoma dobrim, premijer Dodik je izrazio uvjerenje da su ispunjeni svi uslovi za dalje inteziviranje saradnje, prije svega u oblasti ekonomije. On je upoznao sagovornika sa isključivom nadležnošću Republike Srpske za ugovaranje i realizaciju ekonomskih projekata na svojoj teritoriji.

Tokom razgovora bilo je riječi i o konkretnim modalitetima saradnje. Konstatovane su brojne mogućnosti za unaprjeđenje saobraćajne komunikacije, odnosno infrastrukture. U tom pravcu, sagovornici su istakli značaj rekonstrukcije magistralnog puta Šćepan Polje Foča, izgradnju željezničke pruge Nikšić Čapljina i projekat Jadransko-jonskog autoputa u kontekstu izgradnje zaobilaznice oko Trebinja i graničnog prelaza na kojem će se sresti djelovi autoputa. Izražena je obostrana spremnost za realizaciju zajedničkih projekata iz oblasti energetike, prvenstveno u cilju adekvatne valorizacije vodnih potencijala Crne Gore i Republike Srpske. Razmatrana je mogućnost izgradnje zajedničkih graničnih prelaza, kao i saradnja u oblastima poljoprivrede i turizma.

Razgovoru su prisustvovali i crnogorski ministri za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović i saobraćaj, pomorstvo i telekomunikacije Andrija Lompar, te ministri u Vladi Republike Srpske za energetiku Slobodan Punalac i saobraćaj i veze Nedjeljko Čubrilović.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?