Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио предсједнике Владе и Народне скупштине Републике Српске Милорада Додика и Игора Радојичића

Објављено: 04.07.2008. 00:20 Аутор: Насловна страна
Премијер Црне Горе Мило Ђукановић примио је данас предсједнике Владе и Народне скупштине Републике Српске, Милорада Додика и Игора Радојичића.

Премијер Ђукановић је изразио задовољство због традиционално добрих и историјски утемељених односа Црне Горе и Републике Српске и испољио очекивање да се пријатељски односи и веома добра сарадња још више промовишу и употпуне реализацијом заједничких пројеката у разноврсним областима сарадње. Он је истакао посебну пажњу коју Влада Црне Горе поклања унапријеђењу регионалне сарадње, и с тим у вези, развоју односа са Босном и Херцеговином и њеним ентитетима. Предсједник Ђукановић је истакао неумитну европску перспективу региона, и њен значај и за међусобне односе држава у региону Југоисточне Европе, које по први пут у новијој историји имају усаглашену визију управо у том домену.

Оцијенивши односе Републике Српске и Црне Горе веома добрим, премијер Додик је изразио увјерење да су испуњени сви услови за даље интезивирање сарадње, прије свега у области економије. Он је упознао саговорника са искључивом надлежношћу Републике Српске за уговарање и реализацију економских пројеката на својој територији.

Током разговора било је ријечи и о конкретним модалитетима сарадње. Констатоване су бројне могућности за унапрјеђење саобраћајне комуникације, односно инфраструктуре. У том правцу, саговорници су истакли значај реконструкције магистралног пута Шћепан Поље Фоча, изградњу жељезничке пруге Никшић Чапљина и пројекат Јадранско-јонског аутопута у контексту изградње заобилазнице око Требиња и граничног прелаза на којем ће се срести дјелови аутопута. Изражена је обострана спремност за реализацију заједничких пројеката из области енергетике, првенствено у циљу адекватне валоризације водних потенцијала Црне Горе и Републике Српске. Разматрана је могућност изградње заједничких граничних прелаза, као и сарадња у областима пољопривреде и туризма.

Разговору су присуствовали и црногорски министри за економски развој Бранимир Гвозденовић и саобраћај, поморство и телекомуникације Андрија Ломпар, те министри у Влади Републике Српске за енергетику Слободан Пуналац и саобраћај и везе Недјељко Чубриловић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?