Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović razgovarao sa direktorom i regionalnim koordinatorom Svjetske banke za zemlje Jugoistočne Evrope Jane Armitage

Objavljeno: 10.07.2008. 00:10 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je danas u Podgorici sa direktorom i regionalnim koordinatorom Svjetske banke za zemlje Jugoistočne Evrope, gospođom Jane Armitage. Razgovoru je prisustvovao i stalni predstavnik Svjetske banke u Crnoj Gori Jan Peter Olters.

Predsjednik Đukanović ocijenio je veoma pozitivnom dosadašnju saradnju Vlade i grupacije Svjetske banke, kao i buduće perspektive koje se otvaraju u više sektora i zahvalio Svjetskoj banci koja dijeli ovakve stavove. On je obavijestio gospođu Armitage o vrlo dinamičnoj fazi razvoja u kojoj se Crna Gora nalazi, na putu ka svojim strateškim ciljevima punopravnom članstvu u Evropskoj Uniji i NATO-u. U tom kontekstu, Premijer je potencirao važnost partnerstva sa Svjetskom bankom, jer se Crna Gora, nakon kvalitetne pripreme ključnih razvojnih infrastrukturnih, energetskih i turističkih projekata, sada nalazi pred početkom njihove fizičke realizacije do koje će doći već naredne godine. Iako će se većina ovih projekata odvijati kroz javno-privatno partnerstvo, uloga Svjetske banke će biti posebno značajna kroz veliko iskustvo koje ima u ovakvim i sličnim aranžmanima.

Gospođa Armitage takođe je istakla zadovoljstvo Svjetske banke kvalitetom partnerskih odnosa sa Crnom Gorom, pogotovo u periodu od obnavljanja nezavisnosti do danas, kada je uz punu posvećenost Vladinog tima došlo do značajnog napretka u implementaciji portfolia Svjetske banke u našoj zemlji. Izrazila je spremnost ove finansijske institucije da, na osnovu crnogorskog stabilnog kreditnog rejtinga, odličnog makroekonomskog menadžmenta i pada učešća stranog duga u Domaćem bruto proizvodu, a prije svega na osnovu snažnog rasta ekonomije, veoma brzo razmotri širenje svog portfolia u Crnoj Gori, pored projekata koji se već realizuju u sklopu reformi u zdravstvu i prosvjeti, zaštiti životne sredine i turizmu.

U razgovoru je konstatovano da je Strategija Svjetske banke za Crnu Goru do 2010.godine veoma dobro koncipirana, a programi saradnje pažljivo selektirani. U naredne dvije godine kroz podršku Svjetske banke, ne samo kreditnu, već i savjetodavnu, odnosno kroz razmjenu iskustava crnogorskih i eksperata SB i transfer know-how-a, potrebno je raditi na razvoju podsistema zdravstva i obrazovanja, dalje podržati održivi razvoj i ustanoviti efikasniju i kvalitetniju zemljišnu politiku.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?