Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић разговарао са директором и регионалним координатором Свјетске банке за земље Југоисточне Европе Јане Армитаге

Објављено: 10.07.2008. 00:10 Аутор: Насловна страна
Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић разговарао је данас у Подгорици са директором и регионалним координатором Свјетске банке за земље Југоисточне Европе, госпођом Јане Армитаге. Разговору је присуствовао и стални представник Свјетске банке у Црној Гори Јан Петер Олтерс.

Предсједник Ђукановић оцијенио је веома позитивном досадашњу сарадњу Владе и групације Свјетске банке, као и будуће перспективе које се отварају у више сектора и захвалио Свјетској банци која дијели овакве ставове. Он је обавијестио госпођу Армитаге о врло динамичној фази развоја у којој се Црна Гора налази, на путу ка својим стратешким циљевима пуноправном чланству у Европској Унији и НАТО-у. У том контексту, Премијер је потенцирао важност партнерства са Свјетском банком, јер се Црна Гора, након квалитетне припреме кључних развојних инфраструктурних, енергетских и туристичких пројеката, сада налази пред почетком њихове физичке реализације до које ће доћи већ наредне године. Иако ће се већина ових пројеката одвијати кроз јавно-приватно партнерство, улога Свјетске банке ће бити посебно значајна кроз велико искуство које има у оваквим и сличним аранжманима.

Госпођа Армитаге такође је истакла задовољство Свјетске банке квалитетом партнерских односа са Црном Гором, поготово у периоду од обнављања независности до данас, када је уз пуну посвећеност Владиног тима дошло до значајног напретка у имплементацији портфолиа Свјетске банке у нашој земљи. Изразила је спремност ове финансијске институције да, на основу црногорског стабилног кредитног рејтинга, одличног макроекономског менаџмента и пада учешћа страног дуга у Домаћем бруто производу, а прије свега на основу снажног раста економије, веома брзо размотри ширење свог портфолиа у Црној Гори, поред пројеката који се већ реализују у склопу реформи у здравству и просвјети, заштити животне средине и туризму.

У разговору је констатовано да је Стратегија Свјетске банке за Црну Гору до 2010.године веома добро конципирана, а програми сарадње пажљиво селектирани. У наредне двије године кроз подршку Свјетске банке, не само кредитну, већ и савјетодавну, односно кроз размјену искустава црногорских и експерата СБ и трансфер кноw-хоw-а, потребно је радити на развоју подсистема здравства и образовања, даље подржати одрживи развој и установити ефикаснију и квалитетнију земљишну политику.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?