Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio generalnog sekretara Savjeta regionalne saradnje Hidajeta Biščevića

Objavljeno: 19.07.2008. 02:19 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je danas generalnog sekretara Savjeta regionalne saradnje Hidajeta Biščevića.

Gospodin Biščević je izrazio zadovoljstvo što mu se ukazala prilika da, u sklopu posjete državama članicama Savjeta regionalne saradnje, izvijesti predsjednika Vlade Crne Gore o operativnosti Sekretarijata tog tijela i njegovim budućim aktivnostima.

Izrazivši zahvalnost Vladi Crne Gore na podršci pri uspostavljanju Savjeta za regionalnu saradnju, gospodin Biščević je istakao da efikasnost Savjeta predstavlja ujedno i test odgovornosti Sekretarijata, ali i vlada država regiona, na stvaranju regionalnog mehanizma saradnje, koji će pomoći ostvarivanju pojedinačnih ciljeva država članica, prije svega na unapređenju odnosa sa Evropskom unijom. On je predstavio mehanizam rada Savjeta u realizaciji konkretnih projekata u prioritetnim oblastima ekonomskog razvoja, infrastrukture i energetike, pravde i unutrašnjih poslova, bezbjednosne i saradnje u izgradnji ljudskih resursa. Generalni sekretar je apostrofirao značaj uspostavljanja kvalitetne komunikacije Savjeta sa Evropskom komisijom i čvrste mreže nacionalnih koordinatora za njegovo efikasno funkcionisanje.

Premijer Đukanović je čestitao gospodinu Biščeviću postavljenje na mjesto generalnog sekretara Savjeta i istakao posvećenost Vlade Crne Gore saradnji u regionu Jugoistočne Evrope. On je izrazio uvjerenje da će aktivnosti Savjeta doprinijeti valorizaciji resursa država članica, pospješiti prevazilaženje trauma iz prošlosti i unaprijediti razumijevanje i saradnju među državama u regionu, i time ih preporučiti za dalje evropske i evroatlantske integracije.

Predsjednik Vlade je ponovio snažnu podršku preuzimanju aktivnosti Pakta stabilnosti u vlasništvo regiona, kroz uspostavljanje Savjeta regionalne saradnje i njegovog Sekretarijata. On je istakao jasan interes Crne Gore za učešće u realizaciji konkretnih projekata, pogotovu u sferi infrastrukture i energetike.

Premijer Đukanović je pomenuo i značaj jasnih zajedničkih projekata za djelotvornost tog važnog mehanizma regionalne saradnje i aktivno učešće Evropske komisije u njihovom predstavljanju međunarodnim finansijskim institucijama.

Sagovornici su zaključili da je nominovanje spoljnopolitičkog savjetnika premijera Mladena Dragaševića, na mjesto u Sekretarijatu Savjeta, još jedna potvrda jasne opredijeljenosti Crne Gore da aktivnim učešćem kvalifikovanih predstavnika doprinese unapređenju ukupne saradnje u regionu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?