Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио генералног секретара Савјета регионалне сарадње Хидајета Бишчевића

Објављено: 19.07.2008. 02:19 Аутор: Насловна страна
Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио је данас генералног секретара Савјета регионалне сарадње Хидајета Бишчевића.

Господин Бишчевић је изразио задовољство што му се указала прилика да, у склопу посјете државама чланицама Савјета регионалне сарадње, извијести предсједника Владе Црне Горе о оперативности Секретаријата тог тијела и његовим будућим активностима.

Изразивши захвалност Влади Црне Горе на подршци при успостављању Савјета за регионалну сарадњу, господин Бишчевић је истакао да ефикасност Савјета представља уједно и тест одговорности Секретаријата, али и влада држава региона, на стварању регионалног механизма сарадње, који ће помоћи остваривању појединачних циљева држава чланица, прије свега на унапређењу односа са Европском унијом. Он је представио механизам рада Савјета у реализацији конкретних пројеката у приоритетним областима економског развоја, инфраструктуре и енергетике, правде и унутрашњих послова, безбједносне и сарадње у изградњи људских ресурса. Генерални секретар је апострофирао значај успостављања квалитетне комуникације Савјета са Европском комисијом и чврсте мреже националних координатора за његово ефикасно функционисање.

Премијер Ђукановић је честитао господину Бишчевићу постављење на мјесто генералног секретара Савјета и истакао посвећеност Владе Црне Горе сарадњи у региону Југоисточне Европе. Он је изразио увјерење да ће активности Савјета допринијети валоризацији ресурса држава чланица, поспјешити превазилажење траума из прошлости и унаприједити разумијевање и сарадњу међу државама у региону, и тиме их препоручити за даље европске и евроатлантске интеграције.

Предсједник Владе је поновио снажну подршку преузимању активности Пакта стабилности у власништво региона, кроз успостављање Савјета регионалне сарадње и његовог Секретаријата. Он је истакао јасан интерес Црне Горе за учешће у реализацији конкретних пројеката, поготову у сфери инфраструктуре и енергетике.

Премијер Ђукановић је поменуо и значај јасних заједничких пројеката за дјелотворност тог важног механизма регионалне сарадње и активно учешће Европске комисије у њиховом представљању међународним финансијским институцијама.

Саговорници су закључили да је номиновање спољнополитичког савјетника премијера Младена Драгашевића, на мјесто у Секретаријату Савјета, још једна потврда јасне опредијељености Црне Горе да активним учешћем квалификованих представника допринесе унапређењу укупне сарадње у региону.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?