Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izlaganje predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića na konferenciji za ponuđače u svrhu realizacije projketa koncesije autoputa Bar-Boljare

Objavljeno: 26.11.2008. 16:15 Autor: Naslovna strana
Izlaganje Predsjednika Vlade Crne Gore, g-dina Mila Đukanovića na konferenciji za ponuđače u svrhu realizacije projketa koncesije autoputa Bar-Boljare
26. novembar 2008. godine
Podgorica



Dame i gospodo,

Zadovoljstvo mi je što sam ponovo u prilici da vas pozdravim u Crnoj Gori, na današnjoj konferenciji za ponuđače na realizaciji projekta koncesije autoputa Bar-Boljare. Prisustvo predstavnika svih pretkvalifikovanih ponuđača ukazuje ne samo na progres projekta autoputa od Bara do Boljara u proceduralnim koracima i vremenskim odrednicama, već i na vašu podršku našim naporima da odgovorimo brojnim izazovima i učinimo ih ostvarljivim.
Ovom prilikom želim da istaknem da je postignut evidentan napredak u razvoju projekta autoputa od Bara do Boljara, od poslednjeg plenarnog i bilateralnih sastanaka koji su održani sa vama u Podgorici, u avgustu mjesecu ove godine. U tom intervalu svojen je Lex specialis: Zakon o koncesiji za autoput Bar-Boljare, kao i Uredba o načinu sprovođenja postupka javnog nadmetanja za dodjelu koncesije za autoput Bar Boljare i to u izvanredno kratkom roku- za samo tri mjeseca od iniciranja ovog koncepta do njegovog usvajanja od strane Skupštine Crne Gore. U prilog ovome usvojen je i Detaljni prostorni plan autoputa Bar-Boljare, nakon što je završena ekstezivna javna rasprava.
Navedeno dokazuje ozbiljnost pristupa Vlade, kada je u pitanju realizacija projekta autoputa od Bara do Boljara, kao i visok stepen podrške i efikasnosti pri ostvarivanju svakog pojedinačnog cilja na ovom poslu. Ovakav pristup je i potvrda najvišeg nivoa prioriteta koji Vlada dodjeljuje ovom projektu i uvjeren sam da će tako ostati bez obzira na trenutna dešavanja na finansijskom i ekonomskom tržištu.
Takođe, želim da vam skrenem pažnju na postojanje punog političkog konsenzusa u odnosu na projekat i izrazim moje ubjeđenje da takva podrška neće izostati ni u narednim godinama.
Od vremena lansiranja tenderske faze za projekat autoputa, ekonomska situacija na globalnom planu se pogoršala, i kao eksternom faktoru mora joj se posvetiti dužna pažnja. Smatram da danjašnji sastanak, između ostalog, treba da posluži i za razmjenu informacija po pitanju uticaja finansijske krize na projekat autoputa, odnosno razmatranje mjera koje se mogu primijeniti sa ciljem ublažavanja njenog uticaja. Zbog toga sam spreman da saslušam vaša viđenja i sugestije, koja eventualno mogu zahtijevati određena prilagođavanja tenderskih propozicija u narednim nedjeljama.
Istovremeno, smatram da je realizacija ovog važnog razvojnog projekta u direktnoj korelaciji sa politikom preventivnog djelovanja na posljedice globalne ekonomske krize. Vođenje mudre makroekonomske i fiskalne politike u proteklim godinama, uz uvođenje Eura i postojeću političku stabilnost uticali su da Crna Gora postane povoljno okruženje za poslovanje, što potvrđuju podaci da će 2008. biti treća godina snažnog ekonomskog rasta i četvrta u kojoj bilježimo budžetski suficit.
Pored toga, Crna Gora spada u mali broj zemalja u Evropi, čiji rejting nije degradiran po ocjenama Standard & Poors-a, otkada je finansijska kriza uzela maha. Ova institucija nedavno je potvrdila Crnoj Gori dugoročni BB+ i kratkoročni B suvereni kreditni rejting. To, naravno ne znači da je Crna Gora imuna na posljedice krize i ne živimo u iluziji da će nas ona zaobići.
Upravo zato je projekat autoputa kontracikličan, u smislu da je plasiran u vrijeme kada građevinsko trziste bilježi pad, i kada troškovi materijala i rada (radne snage) opadaju. Zbog toga, Vlada Crne Gore očekuje da će projekat autoputa od Bara do Boljara pružiti značajnu šansu najboljem ponuđaču, ali u isto vrijeme očekujemo ponude koje će biti konkurentne i realne.
Autoput Bar Boljari će povezati sjeverni dio sa centralnim i južnim dijelom, i prvenstveno omogućiti ubrzan socio-ekonomski razvoj sjevernog regiona, otvarajući značajne mogućnosti za dalji intezivan razvoj strateških privrednih grana u Crnoj Gori. Autoput od Bara do Boljara ima i svoj eksterni integrativni karakter, jer će povezati crnogorsko primorje sa sjeverom države sve do granice sa Srbijom i preko Srbije sa Centralnom Evropom. Daljim razvojem luke Bar i crnogorskih željeznica stvara se ambijent koji će doprinijeti da autoput od Bara do Boljara postane dio modernog inter-modalnog koridora. Iako je generalni cilj Evropske transportne politike da održi stabilnost tokom niza godina, odnoseći se na konkurentnost, sigurnost i bezbjednost u saobraćaju, kao i na zaštitu životne sredine, postaje jasna potreba evoluiranja transportne politike, ukoliko se želi održati korak sa promjenama i optimizovati upotreba postojećeg transporta. Efikasan transportni sistem predstavlja osnovu za prosperitet kako u Evropskoj Uniji, tako i u zemljama Zapadnog Balkana koje streme da budu dio evropske porodice, ali ne samo u cilju unapređenja mobilnosti putnika i roba, nego i sa aspekta već naznačenog ekonomskog rasta, socijalnog razvoja i zaštite životne sredine.
Kao rezime svega prethodno rečenog, moglo bi se konstatovati da će projekat autoputa od Bara do Boljara imati veoma značajne pozitivne mikro i makroekonomske efekte, koji će učiniti Crnu Goru još konkurentnijom biznis destinacijom i, razvojem jedne kvalitetne tranzitne rute, pouzdanim kandidatom za integraciju u Evropsku Uniju. Crna Gora je spremna da implementira projekat autoputa od Bara do Boljara, bez većih odlaganja, dok investitori mogu računati na punu posvećenost Vlade ovom ključnom razvojnom prioritetu, što podrazumijeva našu spremnost da sve neophodne korake preduzimamo na vrijeme u cilju upješnog okončanja ovog više nego značajnog državnog posla.
Audio
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?