Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Излагање предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића на конференцији за понуђаче у сврху реализације пројкета концесије аутопута Бар-Бољаре

Објављено: 26.11.2008. 16:15 Аутор: Насловна страна
Излагање Предсједника Владе Црне Горе, г-дина Мила Ђукановића на конференцији за понуђаче у сврху реализације пројкета концесије аутопута Бар-Бољаре
26. новембар 2008. године
Подгорица



Даме и господо,

Задовољство ми је што сам поново у прилици да вас поздравим у Црној Гори, на данашњој конференцији за понуђаче на реализацији пројекта концесије аутопута Бар-Бољаре. Присуство представника свих претквалификованих понуђача указује не само на прогрес пројекта аутопута од Бара до Бољара у процедуралним корацима и временским одредницама, већ и на вашу подршку нашим напорима да одговоримо бројним изазовима и учинимо их остварљивим.
Овом приликом желим да истакнем да је постигнут евидентан напредак у развоју пројекта аутопута од Бара до Бољара, од последњег пленарног и билатералних састанака који су одржани са вама у Подгорици, у августу мјесецу ове године. У том интервалу својен је Леx специалис: Закон о концесији за аутопут Бар-Бољаре, као и Уредба о начину спровођења поступка јавног надметања за додјелу концесије за аутопут Бар Бољаре и то у изванредно кратком року- за само три мјесеца од иницирања овог концепта до његовог усвајања од стране Скупштине Црне Горе. У прилог овоме усвојен је и Детаљни просторни план аутопута Бар-Бољаре, након што је завршена екстезивна јавна расправа.
Наведено доказује озбиљност приступа Владе, када је у питању реализација пројекта аутопута од Бара до Бољара, као и висок степен подршке и ефикасности при остваривању сваког појединачног циља на овом послу. Овакав приступ је и потврда највишег нивоа приоритета који Влада додјељује овом пројекту и увјерен сам да ће тако остати без обзира на тренутна дешавања на финансијском и економском тржишту.
Такође, желим да вам скренем пажњу на постојање пуног политичког консензуса у односу на пројекат и изразим моје убјеђење да таква подршка неће изостати ни у наредним годинама.
Од времена лансирања тендерске фазе за пројекат аутопута, економска ситуација на глобалном плану се погоршала, и као екстерном фактору мора јој се посветити дужна пажња. Сматрам да дањашњи састанак, између осталог, треба да послужи и за размјену информација по питању утицаја финансијске кризе на пројекат аутопута, односно разматрање мјера које се могу примијенити са циљем ублажавања њеног утицаја. Због тога сам спреман да саслушам ваша виђења и сугестије, која евентуално могу захтијевати одређена прилагођавања тендерских пропозиција у наредним недјељама.
Истовремено, сматрам да је реализација овог важног развојног пројекта у директној корелацији са политиком превентивног дјеловања на посљедице глобалне економске кризе. Вођење мудре макроекономске и фискалне политике у протеклим годинама, уз увођење Еура и постојећу политичку стабилност утицали су да Црна Гора постане повољно окружење за пословање, што потврђују подаци да ће 2008. бити трећа година снажног економског раста и четврта у којој биљежимо буџетски суфицит.
Поред тога, Црна Гора спада у мали број земаља у Европи, чији рејтинг није деградиран по оцјенама Стандард & Поорс-а, откада је финансијска криза узела маха. Ова институција недавно је потврдила Црној Гори дугорочни ББ+ и краткорочни Б суверени кредитни рејтинг. То, наравно не значи да је Црна Гора имуна на посљедице кризе и не живимо у илузији да ће нас она заобићи.
Управо зато је пројекат аутопута контрацикличан, у смислу да је пласиран у вријеме када грађевинско трзисте биљежи пад, и када трошкови материјала и рада (радне снаге) опадају. Због тога, Влада Црне Горе очекује да ће пројекат аутопута од Бара до Бољара пружити значајну шансу најбољем понуђачу, али у исто вријеме очекујемо понуде које ће бити конкурентне и реалне.
Аутопут Бар Бољари ће повезати сјеверни дио са централним и јужним дијелом, и првенствено омогућити убрзан социо-економски развој сјеверног региона, отварајући значајне могућности за даљи интезиван развој стратешких привредних грана у Црној Гори. Аутопут од Бара до Бољара има и свој екстерни интегративни карактер, јер ће повезати црногорско приморје са сјевером државе све до границе са Србијом и преко Србије са Централном Европом. Даљим развојем луке Бар и црногорских жељезница ствара се амбијент који ће допринијети да аутопут од Бара до Бољара постане дио модерног интер-модалног коридора. Иако је генерални циљ Европске транспортне политике да одржи стабилност током низа година, односећи се на конкурентност, сигурност и безбједност у саобраћају, као и на заштиту животне средине, постаје јасна потреба еволуирања транспортне политике, уколико се жели одржати корак са промјенама и оптимизовати употреба постојећег транспорта. Ефикасан транспортни систем представља основу за просперитет како у Европској Унији, тако и у земљама Западног Балкана које стреме да буду дио европске породице, али не само у циљу унапређења мобилности путника и роба, него и са аспекта већ назначеног економског раста, социјалног развоја и заштите животне средине.
Као резиме свега претходно реченог, могло би се констатовати да ће пројекат аутопута од Бара до Бољара имати веома значајне позитивне микро и макроекономске ефекте, који ће учинити Црну Гору још конкурентнијом бизнис дестинацијом и, развојем једне квалитетне транзитне руте, поузданим кандидатом за интеграцију у Европску Унију. Црна Гора је спремна да имплементира пројекат аутопута од Бара до Бољара, без већих одлагања, док инвеститори могу рачунати на пуну посвећеност Владе овом кључном развојном приоритету, што подразумијева нашу спремност да све неопходне кораке предузимамо на вријеме у циљу упјешног окончања овог више него значајног државног посла.
Audio
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?