Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković: Tijesna saradnja sa zemljama saveznicama i partnerima osnov u borbi sa bezbjednosnim izazovima

Objavljeno: 15.02.2020. 21:00 Autor: Biro za odnose sa javnošću MO
Ministar odbrane Predrag Bošković tokom drugog dana učešća na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji imao je bilateralni sastanak sa ministrom odbrane Kipra, Savasom Angelidesom.

mod

Tokom sastanka potvrđena je kontinuirana politička podrška i ekspertska pomoć Kipra na planu evropskih integracija Crne Gore. Razgovor je bio prilika i za konstruktivnu razmjenu mišljenja o aktuelnom političkom trenutku u državama EU, kao i važnim bezbjednosnim izazovima od globalnog značaja.

Tokom konferencije, ministar Bošković je prisustvovao radnom ručku u organizaciji ministarke odbrane SR Njemačke, Anegret Kramp Karenbauer. Boškovič je čestitao ministarki na nedavno preuzetoj dužnosti i izrazio nadu da će se tokom njenog mandata nastaviti izuzetno dobra i intenzivna saradnja dvije države na polju odbrane. Naglasio je da se SR Njemačka u proteklim godinama pokazala kao pravi partner, a sada i saveznik Crnoj Gori na putu ispunjavanja NATO ciljeva sposobnosti i procesa modernizacije Vojske Crne Gore. 

mod

Ministarka Karenbauer izrazila je zadovoljstvo što su odnosi dvije države na visokom nivou, naglašavajući važnost saradnje sa svim zemljama saveznicama, ne uzimajući u obzir veličinu zemlje ili brojčanost njene vojske. Kao potvrdu tome, Karenbauer je pohvalila doprinos naše zemlje kolektivnom sistemu, kao i učešće pripadnika Vojske Crne Gore u mirovnim misijama i operacijama, te izrazila zadovoljstvo zajedničkim učešćem u misiji „Odlučna podrška“ u Avganistanu. 

Na radnom ručku ministar se sastao i sa kolegama iz Sjedinjenih Američkih država, Markom Esperom, Rumunije Nikolajem Čukom i Makedonije Radmilom Šekerinskom

Ministar odbrane je održao i bilateralni sastanak sa glavnim predstavnikom za spoljnu politiku njemačke ekološke partije Alijansa'90/Zeleni, Omid Nouripourom, koji kao član Bundestaga predstavlja Saveznu državu Hesen. Tu je bilo riječi o ključnim programima i stavovima partije “zelenih”, po pitanju migracija i izbjeglica, zaštiti klime i klimatskim promjenama, kao i aktuelnoj krizi na Bliskom istoku. 

U toku drugog dana konferencije ministar Bošković se sastao i sa ministrom odbrane Japana, Tarom Konom. U razgovoru Bošković je japanskog kolegu upoznao sa reformom sistema odbrane u našoj zemlji i sa onim šta je učinjeno po pitanju modernizacije od kada je Crna Gora postala članica NATO-a. Bošković i Kono razmijenili su mišljenje i o aktuelnim bezbjednosnim izazovima sa kojima se suočava cijeli svijet.

mod
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?