Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković za Radio CG: Crna Gora neće dozvoliti da je predstavljaju kao srpsku državu i vraćaju u srednji vijek

Objavljeno: 18.02.2020. 18:33 Autor: Biro za odnose sa javnošću MO
Ministar odbrane Predrag Bošković, gostujući u emisiji 'Intervju' Radija Crne Gore kazao je da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti moderan, evropski dokument, koji je dobio saglasnost sa svih rele-vantnih međunarodnih adresa, te da nikome ne uskraćuje prava.
 
“Zakon o slobodi vjeroispovijesti iskorišćen je da se protiv Crne Gore povede jedan, rekao bih, “krstaški rat”, koji bi našu zemlju napravio, ne sekularnom, već teokratskom, srpskom državom i da je vrati u srednji vijek. Crna Gora to neće dozvoliti, već se sa tim izboriti na evropski način, bez većih tenzija i incidenata”, kazao je ministar. 

mod
 
Odnose sa Srbijom Bošković ocjenjuje kao najlošije od obnove nezavisnosti i ponovo ističe da protesti koji se održavaju dva puta sedmično, nemaju nikakve veze sa Zakonom, jer se vidi da se na tim skupovima uporno pokušava stvoriti srpski karakter Crne Gore.
'Demokratski front je definitivno prevaziđena politička organizaci-ja, koja nema budućnost na političkoj sceni Crne Gore. Zbog toga je bilo neophodno naći određeni politički subjekt, koji će moći da generiše tu energiju, snagu prosrpskog korpusa u našoj zemlji, što je jedino mogla SPC', ocijenio je Bošković i poručio da je Vlada riješena da svima u Crnoj Gori obezbijedi jednaka prava, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. 

Bošković sve to vidi kao jednu, kako je kazao, uigranu igru koja ima širi kontekst, kao i da to nije neobično za Balkan - mjesto gdje su se suko-bljavale mnoge civilizacije. 'Ova matrica koja se sprovodi u Crnoj Gori siguran sam da je inicirana ili obrazovana na isti način kao što je to Rusija uradila u Ukrajini, Gruziji, Moldaviji. Sve kreće iz više centara, gdje se na dnevnom nivou produkuje na desetine lažnih vijesti' kazao je ministar i dodao da retorika podsjeća na onu iz 90.godina, ali da ga istovremeno ne brine da bi se mogao ponoviti isti scenario, jer je globalni kontekst drugačiji. 
 
'U ovoj besprizornoj kampanji u Crnoj Gori, u kojoj nisu pošteđena ni djeca od zloupotrebe u svrhe protesta, bilježimo i uništavanje državnih zastava. Vlada strpljivo sagledava situaciju. Ono što sam siguran je da će svi izgrednici, prije ili kasnije odgo-varati za nepoštovanje zakona i državnih simbola Crne Gore i siguran sam da će se svi ti pojedinci jednog dana stidjeti svojih postupaka' istakao je ministar. 

mod

Odgovarajući na pitanja u Radiju Crne Gore, ministar je ponovio da je Crna Gora prepoznata kao članica NATO koja je pod stalnim udarima raznih vrsta specijalnih ratova, sa različitih adresa. U saradnji sa partnerima, ministar kaže da će se nastaviti sa izgradnjom kapaciteta za borbu protiv svih oblika nekonvencionalnih prijetnji. Govoreći o mod-ernizaciji, ministar kaže da je dosta učinjeno u protekle tri godine, kada su nabavljena tri višenamjenska helikoptera Bell 412, 67 novih lakook-lopnih patrolnih vozila Oshkosh, čija isporuka se očekuje, kao i nabavka četiri helikoptera Bell 505. Za naredni period kao najveći izazov navodi mornaricu. 

Kada je riječ o misijama, ministar je kazao da će sljedeći kontingent sa 32. vojnika biti upućen u Avganistan u martu, te da će MO nastaviti sa promocijom vojnog poziva i podmlađivanjem kadra.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?