Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović svečano otvorio Asocijaciju Crna Gora Italija

Objavljeno: 19.01.2009. 20:40 Autor: Naslovna strana
OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA VLADE CRNE GORE
MILA ĐUKANOVIĆA
Posjeta delegacije Italije, Vila "Gorica" 19. januar 2009. godine


Dame i gospodo,

Želim da vas pozdravim u ime Vlade Crne Gore i da izrazim zahvalnost za posjetu i za iskazanu namjeru da kroz kontakte ovog tipa konkretizujemo obostrani interes za uspostavljanje intenzivnije i sadržajnije ekonomske saradnje Crne Gore i Italije.

Istorijska i geografska bliskost naše dvije, kao i postojeće veze predstavljaju pouzdan temelj za unapređenje uzajamnih odnosa. Koristim priliku da posebno naglasim zadovoljstvo intenziviranjem političkih odnosa između dvije vlade i da zahvalnost za to posebno uputim premijeru Berluskoniju. No, savremeni trendovi društvenog razvoja nalažu da se kvalitet odnosa među državama u sve većoj mjeri, mjeri obimom i strukturom ekonomske saradnje. S druge strane, dobri i uspješni ekonomski odnosi olakšavaju sporazume u politici i drugim oblastima međudržavnih odnosa. Zbog toga ekonomska saradnja prevazilazi polazne ekonomske motive i čini da ekonomske relacije imeju kvalitet polivalentnog katalizatora u odnosima dviju država.

Našu pripadnost ideji evropskih integracija nedavno smo potvrdili podnošenjem zvanične kandidature za prijem Crne Gore u Evropsku Uniju. Vjerujemo da su naši dosadašnji rezultati u okviru tranzicionog preobražaja crnogorske države i društva učvrstili povjerenje koje imamo u međunarodnoj zajednici i da će zato naša kandidatura dobiti očekivanu prohodnost, čija će dinamika zavisiti od naše srpemnosti da i dalje ubrzano usvajamo evropske standarde. Sigurni smo da Italija, kao jedna od najrazvijenijih EU država, i naš susjed, može puno doprinijeti takvom razumijevanju namjera Crne Gore.

Jedna od ključnih smjernica našeg reformskog preobražaja, u ekonomskoj sferi bila je stvaranje potpunih uslova za razvoj tržišne ekonomije. U tom cilju posebnu smo pažnju posvetili atraktivnosti crnogorskog ekonomskog prostora za inostrane investicije. Ovdje u Crnoj Gori, potpuno smo izjednačili pravni tretman inostranog i domicilnog kapitala, kontinuirano snižavali poreske obaveze, uklonili niz administrativnih smetnji, posebno u odnosu na "stard up" fazu investiranja ... Zakonski okvir za poslovanje je sve bliži evropskim standardima. Ovi faktori uz intenzivnu promjenu vlasničke strukture i distanciranja države od neposrednog upravljanja privredom, učinili su da, za kratko vrijeme, Crna Gora postane prepoznatljiva investiciona destinacija i regionalni lider, kada je riječ o stranim ulaganjima "per-capita".

Treba pomenuti i da Vlada Crne Gore sa posebnom pažnjom prati razvoj globalne ekonomske krize. Bilo bi nerealno očekivati da država poput Crne Gore, sa naglašenim integrativnim ambicijama, bude pošteđena efekata ekonomske recesije koja je zahvatila manje-više cijeli svijet. Mi smo, ipak uvjereni da će, odbrambeni mehanizmi kroz programe koje Vlada realizuje, značajno umanjiti takve negativne uticaje i da intenzivan razvoj koji smo posljednjih godina imali, neće biti radikalno i dugoročno ugrožen.

S druge strane, aktuelna situacija je motiv više da dalje unapredjeljujemo našu konkretnost, ojačamo ekonomsku saradnju, posebno sa susjedima, u regionu i u EU i da optimizujemo resurse koje imamo, gdje god je to moguće.

Italija je značajni spoljno-trgovinski partner Crne Gore, pa ipak postoji veliki prostor za unapređenje obima i strukture robne razmjene. Udio italijanske strane u ukupnim inostranim investicijama u Crnoj Gori je značajno manji od onog koji bi bio očekivan imajući u vidu našu blizinu i međusobnu upućenost. Smatram da izvjesno intenziviranje investicionog prisustva italijanskog kapitala koje nagovještava naš današnji susret prioritetno možemo očekivati u sektoru energetike, finansija, poljoprivrede, saobraćajne i komunalne intrastrukture i turizma.

Na kraju, želim da naglasim i potrebu ustanovljavanja permanentne komunikacije, koordinacije i dostupnosti informacija, što će olakšati da postojeća visoka zainteresovanost italijanskih subjekata za poslovanje u Crnoj Gori, bude brzo i kvalitetno konkretizovana. U tom smislu pozdravljam početak rada Crnogorsko-italijanske asocijacije.

Siguran sam da ćete kroz izlaganje resornih ministara, dobiti dovoljno korisnih informacija za operativan rad i razmjenu mišljenja. Uvjeren da ćemo današnji dan iskoristiti kako da učvrstimo naše prijateljstvo, tako da već definišemo prve ideje za novu stranicu ekonomskih i međudržavnih crnogorsko-italijanskih odnosa, srdačno vas pozdravljam, i želim uspjeh u radu.Audio
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?