Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић свечано отворио Асоцијацију Црна Гора Италија

Објављено: 19.01.2009. 20:40 Аутор: Насловна страна
ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
МИЛА ЂУКАНОВИЋА
Посјета делегације Италије, Вила "Горица" 19. јануар 2009. године


Даме и господо,

Желим да вас поздравим у име Владе Црне Горе и да изразим захвалност за посјету и за исказану намјеру да кроз контакте овог типа конкретизујемо обострани интерес за успостављање интензивније и садржајније економске сарадње Црне Горе и Италије.

Историјска и географска блискост наше двије, као и постојеће везе представљају поуздан темељ за унапређење узајамних односа. Користим прилику да посебно нагласим задовољство интензивирањем политичких односа између двије владе и да захвалност за то посебно упутим премијеру Берлусконију. Но, савремени трендови друштвеног развоја налажу да се квалитет односа међу државама у све већој мјери, мјери обимом и структуром економске сарадње. С друге стране, добри и успјешни економски односи олакшавају споразуме у политици и другим областима међудржавних односа. Због тога економска сарадња превазилази полазне економске мотиве и чини да економске релације имеју квалитет поливалентног катализатора у односима двију држава.

Нашу припадност идеји европских интеграција недавно смо потврдили подношењем званичне кандидатуре за пријем Црне Горе у Европску Унију. Вјерујемо да су наши досадашњи резултати у оквиру транзиционог преображаја црногорске државе и друштва учврстили повјерење које имамо у међународној заједници и да ће зато наша кандидатура добити очекивану проходност, чија ће динамика зависити од наше српемности да и даље убрзано усвајамо европске стандарде. Сигурни смо да Италија, као једна од најразвијенијих ЕУ држава, и наш сусјед, може пуно допринијети таквом разумијевању намјера Црне Горе.

Једна од кључних смјерница нашег реформског преображаја, у економској сфери била је стварање потпуних услова за развој тржишне економије. У том циљу посебну смо пажњу посветили атрактивности црногорског економског простора за иностране инвестиције. Овдје у Црној Гори, потпуно смо изједначили правни третман иностраног и домицилног капитала, континуирано снижавали пореске обавезе, уклонили низ административних сметњи, посебно у односу на "стард уп" фазу инвестирања ... Законски оквир за пословање је све ближи европским стандардима. Ови фактори уз интензивну промјену власничке структуре и дистанцирања државе од непосредног управљања привредом, учинили су да, за кратко вријеме, Црна Гора постане препознатљива инвестициона дестинација и регионални лидер, када је ријеч о страним улагањима "пер-цапита".

Треба поменути и да Влада Црне Горе са посебном пажњом прати развој глобалне економске кризе. Било би нереално очекивати да држава попут Црне Горе, са наглашеним интегративним амбицијама, буде поштеђена ефеката економске рецесије која је захватила мање-више цијели свијет. Ми смо, ипак увјерени да ће, одбрамбени механизми кроз програме које Влада реализује, значајно умањити такве негативне утицаје и да интензиван развој који смо посљедњих година имали, неће бити радикално и дугорочно угрожен.

С друге стране, актуелна ситуација је мотив више да даље унапредјелјујемо нашу конкретност, ојачамо економску сарадњу, посебно са сусједима, у региону и у ЕУ и да оптимизујемо ресурсе које имамо, гдје год је то могуће.

Италија је значајни спољно-трговински партнер Црне Горе, па ипак постоји велики простор за унапређење обима и структуре робне размјене. Удио италијанске стране у укупним иностраним инвестицијама у Црној Гори је значајно мањи од оног који би био очекиван имајући у виду нашу близину и међусобну упућеност. Сматрам да извјесно интензивирање инвестиционог присуства италијанског капитала које наговјештава наш данашњи сусрет приоритетно можемо очекивати у сектору енергетике, финансија, пољопривреде, саобраћајне и комуналне интраструктуре и туризма.

На крају, желим да нагласим и потребу установљавања перманентне комуникације, координације и доступности информација, што ће олакшати да постојећа висока заинтересованост италијанских субјеката за пословање у Црној Гори, буде брзо и квалитетно конкретизована. У том смислу поздрављам почетак рада Црногорско-италијанске асоцијације.

Сигуран сам да ћете кроз излагање ресорних министара, добити довољно корисних информација за оперативан рад и размјену мишљења. Увјерен да ћемо данашњи дан искористити како да учврстимо наше пријатељство, тако да већ дефинишемо прве идеје за нову страницу економских и међудржавних црногорско-италијанских односа, срдачно вас поздрављам, и желим успјех у раду.Audio
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?